Om man är inblandad i en trafikolycka har man som förare/trafikant en del skyldigheter, dessa finns stadgade i trafikförordningen. Spelar ingen roll om du orsakat olyckan, eller om du är vittne. Du har fortfarande skyldigheter att följa.

Får ett fordon som varit inblandad i en allvarlig trafikolycka flyttas från platsen? Ja, det får man. Fordon som utgör ett hinder eller är en trafikfara ska flyttas så fort man har möjlighet till det.

Däremot, om det är någon som har allvarligt skadats eller omkommit i olyckan får man endast flytta på fordonet om det utgör fara för annan trafik.

Hur ska man hjälpa till vid en olycka?

Är man med om trafikolycka kan det vara bra att känna till i vilken ordning man ska agera

Överblicka: Det första är att se till helheten, vad behöver man göra först? Finns det någon som är i behov av akut hjälp? Eller finns det fordon som utgör en fara för annan trafik? Behöver man kontakta polis?

Brandrisk: Slå av tändningen i alla inblandade fordon, flytta personer som befinner sig i riskzonen och försök att släcka branden med brandsläckare.

Varna andra och hjälp skadade: Du ska omedelbart hjälpa det som är i behov av akut hjälp, flytta fordon om du kan och varna trafikanter med varningsblinker och varninstriangel.

Larma: Om situationen kräver ska du larma räddningstjänst på 112.

Vad händer om man får ett motorstopp?

Om det är så att du har fått en motorstopp ska du försöka flytta bilen så att den inte står i vägen för annan trafik. Putta in den mot kanten så gott det går och vänta sedan på hjälp. Både bilen och du själv ska vara på en säker plats, detta eftersom ett stopp på vägen kan enkelt leda till en olycka.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring