Hur många bilar får man sälja per år?

Svar: Du får maximalt sälja 12 bilar per år. Läs mer nedan.

Om du säljer många bilar som privatperson är det viktigt att du håller koll på de bestämmelser som finns inom bilhandel.

Skulle du sälja fler än ett visst antal bilar kommer du räknas som en näringsidkare. Det betyder i så fall att du har en vinstdrivande verksamhet. Men vart är det egentligen denna gränsen går? Och finns det något annat du måste tänka på om du ska sälja bilar som privatperson? Här får du svar på båda dessa frågor.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så många bilar får du sälja

Det finns en generell regel som säger att du får sälja en bil för varje månad.

  • Du får sälja 12 bilar under ett år. Dock så kan det väcka frågor hos Skatteverket om du säljer ett 10-tal bilar varje år utan att starta upp en näringsverksamhet.
  • När du överstiger 12 bilar om året kommer Skatteverket kräva att du ska börja betala skatt och registrera dig som en näringsidkare.

Det vanligaste är att man då startar en enskild firma. Har du inte som målsättning att starta firma bör du alltså inte överstiga denna gränsen. Det finns dock inget som hindrar dig från att starta en firma om du skulle önska det.

Kan man ha detta som hobby?

Vill du börja sälja bilar utöver ditt vanliga arbete bör du veta att det inte alltid är så lätt som man kan tro. Du måste först rusta upp bilarna och sedan hitta en köpare till dem. Det är något som kräver ganska mycket tid och tålamod. Dessutom måste du ha bra kunskap om bilar.

De flesta vill inte köpa en bil som inte har blivit besiktigad på länge. Det är köparens plikt att undersöka bilen som är till salu. Men du som säljare måste fortfarande vara ärlig om vilket skick bilen är i.

Finns det någon begränsning för antalet bilar en privatperson får äga?

Nej, det finns ingen specifik gräns för hur många bilar en privatperson får äga samtidigt. Du har friheten att äga hur många bilar du vill, så länge du uppfyller de lagliga kraven för registrering och försäkring för varje fordon.

Läs mer: Vad ska man kolla när man köper begagnad bil?