Att ha tillgång till ett fordon är en fantastisk förmån som underlättar transport och frakt av människor och varor på marken. Ett fordon kan vara utrustat med hjul, medar eller band, men det får inte ha skenor som förflyttningsmedel. Det finns olika kategorier som kräver en specifik behörighet för att få köra dem.

Genom att använda ett fordon kan man resa längre sträckor på kortare tid och transportera stora mängder varor effektivt. Det finns också de som är utformade för att klara av olika terrängtyper, vilket gör det möjligt att ta sig fram på svåråtkomliga platser.

 

De delas in i olika kategorier

Fordon kan delas in i olika kategorier beroende på deras funktion och användning. Vissa kräver endast en vanlig körkortsbehörighet, medan andra kräver en specifik behörighet för att köra. Exempel på fordon som kräver specifik behörighet är tunga lastbilar och bussar.

 

Vad är motordrivna fordon?

Personbil: En personbil är avsedd för transport av upp till 9 personer inklusive föraren. De delas in i klass I och klass II beroende på deras vikt och utrustning.

Buss: Bussar används för persontransporter och har fler än 8 sittplatser utöver förarplatsen. Bussar delas in i två kategorier, lätta (totalvikt högst 3,5 ton) och tunga bussar (totalvikt över 3,5 ton).

Moped: Mopeder är mindre motorfordon med två, tre eller fyra hjul och finns i två klasser, klass I och klass II, beroende på deras hastighet och motorstorlek.

Motorcykel: Motorcyklar är två-, tre- eller fyrhjuliga fordon som används för persontransport. De finns som lätt och tung motorcykel baserat på motorns storlek.

Traktor: Traktorer nyttjas för att dra andra fordon eller arbetsredskap och är utrustade med kopplingsanordning. Traktorer finns i två klasser, traktor A (högst 40 km/timmen) och traktor B (över 40 km/timmen).

Lastbil: Lastbilars huvudsakliga syfte är godstransport och dem har en stor lastkapacitet.

Motorredskap: Motorredskap används främst som arbetsredskap eller för kortare förflyttningar av gods. Beroende på användningsområde delas de in i klass I och klass II.

Terrängmotorfordon: Terrängmotorfordon delas in i terrängvagnar och terrängskotrar, och används för person- eller godstransport i terräng.

Släpfordon: Släpfordon kopplas till andra motordrivna fordon (utom moped klass II) för transport av personer eller gods.

Källa: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Är ett flygplan att betrakta som ett fordon?

Begreppet fordon definieras vanligtvis som ett transportmedel som används för att förflytta sig på marken och inte är begränsat till att röra sig längs med skenor. Detta resulterar i att flygplan, fartyg, tåg och spårvagnar ofta inte kategoriseras som fordon.

Flygplan skiljer sig från traditionella fordon genom sin förmåga att lyfta och navigera i luften. Med hjälp av sina vingar och motorer kan de förflytta sig genom atmosfären och nå höjder som markbaserade fordon inte kan nå. Det är denna unika egenskap hos flygplan som gör att de skiljer sig från traditionella fordon.

Läs mer: Vad är bilar gjorda av?