Vad är en intercooler? Intercoolern också kallad laddluftkylare är en viktig komponent i ett turboladdat fordon som hjälper till att öka motorns effektivitet. Intercoolern sänker temperaturen på den komprimerade luften som matas in i motorn genom att kyla den. Detta ökar luftens densitet och ökar mängden syre som tillförs motorn, vilket i sin tur ökar bränsleeffektiviteten och förbättrar prestandan.

En defekt intercooler kan leda till flera symtom. En vanlig indikation på att intercoolern inte fungerar som den ska är en minskad motorprestanda. Andra symtom kan inkludera ökad bränsleförbrukning, ovanligt höga motor- och avgastemperaturer, samt oljeläckage eller kondens i intercoolern.

För att undvika problem med en defekt intercooler är det viktigt att regelbundet underhålla och rengöra den. Det kan också vara värt att uppgradera till en högpresterande intercooler om du har en motor med hög effekt eller om du kör i varmare klimat.

Intercoolern fyller en viktig funktion

Laddluftkylarens viktiga roll i en turbomatad motor är också att minska risken för detonation eller motorbankning, vilket kan orsaka skador på motorn. När insugsluften är för varm och okontrollerad kan det leda till onormal förbränning, som i sin tur kan leda till skador på kolvar, vevstakar och andra komponenter.

Genom att sänka temperaturen på insugsluften och öka dess densitet, hjälper intercoolern till att skapa en mer effektiv och säker förbränning i motorn.

Olika typer av intercoolers

En laddluftkylare kan vara antingen vattenkyld eller luftkyld. Luftkylda laddluftkylare är den vanligaste typen, men de är också mindre effektiva än vattenkylda kylare. Luftkylda kylare är vanligtvis mer prisvärda.

Å andra sidan kan vattenkylda laddluftkylare monteras nästan var som helst i motorrummet eftersom deras rör är kortare. De kan också vara kompatibla med vanliga värmeväxlare. Tryckluften passerar genom en stor metallyta där värmen överförs till vattnet som sedan kyls ned och leds bort. Vattenkylda laddluftkylare är tekniskt enklare och har oftast färre problem än luftkylda kylare.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring