Det finns en skämt kopplat till frågan: Hur ser man att en bil är från Spanien? Svar: Växellådan ”e-manuell”…

Skämt åt sido.

Att en bil är från Spanien ser du på registreringsskylten, den ska nämligen ha bokstaven E på sig. E är Spaniens landsbeteckning och betyder España, alltså Spanien på spanska. Bokstaven E ska finnas tillsammans med en blå ruta och stjärnorna som symboliserar EU. Bakgrunden på registreringsskylten för en vanlig privatbil är vit.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Siffror och bokstäver

Precis som i de flesta andra länder består registreringsskyltarna i Spanien av både bokstäver och siffror. I Spanien kommer siffrorna först och sedan bokstäverna, vanligtvis är det fyra siffror och tre bokstäver på registreringsskyltar med det nuvarande systemet.

Något som är anmärkningsvärt är att det endast är konsonanter som används, det finns alltså inga vokaler på spanska registreringsnummer.

Det nuvarande systemet

Det nuvarande systemet har varit i bruk sedan den 18e september 2000. Det är en nationell numrering där det inte går att tyda på registreringsnumret vilken provins bilen kommer ifrån. Tidigare började registreringsskylten alltid med en eller flera bokstäver som visade vilken provins bilen kom ifrån. Bilar från Alicante började exempelvis på A, medan bilar från Gran Canaria började på GC.

Det här systemet hade stora begränsningar i antalet fordon som kunde registreras och därför var man tvungen att förnya det. Med det nuvarande systemet kan upp emot 80 miljoner fordon registreras.

Om en äldre bil har en registreringsskylt från ett äldre system där bokstaven E inte finns med, bör det istället märkas upp någon annanstans på bilen, exempelvis genom ett klistermärke. I alla fall om den ska köras i utlandet.

Speciella registreringsskyltar

Det finns även en hel del speciella registreringsskyltar i Spanien som inte följer samma mönster som på privatbilar. De allra flesta har dock fortfarande ett E på sig tillsammans med flaggan för Europeiska Unionen.

De bilar som har speciella registreringsskyltar är exempelvis poliser, militären, civilgardet, diplomater och specialfordon så som byggmaskiner och liknande.

Spanska bilar

  1. SEAT: SEAT är ett välkänt spanskt bilmärke. De grundades 1950 och är en del av Volkswagen Group sedan 1986. SEAT-bilar är kända för att erbjuda bra prestanda och modern design till ett bra pris. (se mer: Är SEAT ett bra bilmärke?)
  2. Cupra: Cupra är ett dotterbolag till SEAT och startades 2018. Cupra fokuserar på sportigare och snabbare modeller. De erbjuder lyxbilar och prestandamodeller med stil och kraft.
  3. Hispano Suiza: Hispano Suiza är ett legendariskt spansk bilmärke med en lång historia från tidigt 1900-tal. Företaget har återupplivats och tillverkar nu exklusiva lyxbilar med elektriska drivsystem. Dessa bilar är mycket sällsynta.