När du ska köpa nya däck, eller fälgar, är det förstås viktigt att veta vilka däck som passar till just din bil. Hur du gör för att ta reda på vilka däck som passar din bil och andra bra saker att tänka på, får du svar på nedan.

Se vår kalkylator för rullomkrets på däck

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Välj däck som passar efter bilens däckdimension

Med däckdimension menas diametern på själva däcket, inte att förväxla med bredden på däcket. Innan du köper nya däck behöver du veta vilken däckdimension du ska ha. Oftast kan du använda dig av din bils registreringsbevis, där det står vilken däckdimension din bil har. Du kan även utläsa vilken däckdimension du ska ha på dina nuvarande däck.

Det hittar du på sidan av dina däck och kan se ut såhär: 175/65 R17. Siffran 17 står för 17 tum i diameter. Mer om däckmärkning längre ned. När du väl vet vilken tumstorlek du har på dina däck, finns det tabeller online att använda sig av. När du skriver i din tumstorlek, får du upp en lista över passande däck till din bil. Många hemsidor har dessutom en bra funktion där du kan fylla i ditt registreringsnummer, och på så sätt få veta vilka däck du ska ha.

Däckmärkning

Det är inte bara tumstorleken som är viktig när du ska köpa nya däck. Du måste även säkerställa både höjd och bredd, och att belastningsindex och hastighetsklass är lika högt, eller eventuellt något högre, som dina nuvarande däck. Om vi tittar på ovan exempel igen, 175/65 R17 95V, så står siffran 175 för däckets bredaste del i millimeter. Siffran 65 står för däckets höjd. R står för radialdäck och 17 är som nämnt diametern.

Är det någon skillnad på sommardäck och vinterdäck?

Svaret är kort och gott nej, det är ingen skillnad. Din bil och dess däck har samma däckdimension oavsett årstid. Det är förstås också så att samtliga 4 däck måste ha samma storlek och dimension, samt allra helst vara av samma modell för optimal funktion.

Mer om det finns här https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/dack/