Vilka bilar har kamkedja? Som bilägare kan det vara bra att känna till alla bilens delar och vilket syfte de har, för att enklare veta vad som är fel om bilen går sönder. En aspekt att hålla koll på är om din bil har kamkedja eller kamrem. En kamkedja är placerad i bilens motor och har här som uppgift att synkronisera motorns olika delar.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Kamkedja och kamrem

Tack vare kamkedjan kan motorns delar arbeta tillsammans. Kamkedjan består av metallänkar och överför vevaxelns rörelser vidare till kamaxeln. Den kan vara enkel, dubbel eller till och med trippel beroende på vilken bilmodell det rör sig om. En kamrem har samma uppgifter som kamkedjan, men kan ibland också driva vattenpumpen. Men en kamkedja och kamrem har båda ansvar för att synkronisera kamaxel, vevaxel, ventiler och kolvar.

För att kontrollera om din bil har en kamkedja kan du öppna motorn i ventilen på dess bakre del. Om din bil har en kamrem är det enklare att kontrollera, här behöver du bara ta bort plastskyddet på den lilla behållaren bredvid motorn. Ser du något som ser ut som ett svart gummiband är det ett tecken på att din bil använder sig av en kamrem.

Kamremmen och kamkedjan skiljer sig åt i sin konstruktion och material. Kamremmen är tillverkad av ett hållbart material och är fastsatt runt kuggar på både kamaxeln och vevaxeln. Å andra sidan består kamkedjan av en metallkedja som ansluter kamaxeln och vevaxeln.

Byta kamkedja

När kamkedjan går sönder beror det ofta på att den blivit för lite smord med olja. Detta kan resultera i att andra motordelar blir skadade, som ventiler. Går kamkedjan sönder är det bäst att låta den bli lagad av en pålitlig verkstad. Ibland kan en söndrig kamkedja innebära att mekanikern måste plocka isär hela motorn för att kunna nå kamkedjan.

Bilar som har kamkedja

Bland de bilmärken som har kamkedjor hittar vi de flesta BMW-modeller. Även de flesta modeller som kommer från Mercedes och Toyota är utrustade med kamkedjor. Andra exempel är Chevrolet Corvette, Alfa Romeo 159, Dacia Sandero, Sandero Stepway, Duster, Honda Jazz, Mazda, alla Cadillac-modeller och alla SAAB-bilar som har turbomatad motor.

läs mer: När ska man byta kamrem på en Toyota Corolla?