Du har säkert hört förkortningen SUV någon gång i samband med prat om bilmodeller. Kanske har du även hört det i en amerikansk serie, där SUV nästan motsvarar hur vi i Sverige pratar om kombibilar. Vad betyder SUV på bilar?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vad betyder SUV på bilar – SUV är en förkortning

SUV är en engelsk förkortning för ”Sport Utility Vehicle”. Fritt översatt till svenska skulle man kunna säga att det beskriver en bil som är både sportig och praktisk. Vi kallar den ofta för stadsjeep i Sverige. För att en bil ska klassas som en SUV, är den vanligtvis försedd med minst 5 platser, eller till och med 7 platser.

Den har oftast fyrhjulsdrift och har en extra stark motor. Det finns även SUV:ar vars konstruktion liknar pickuper eller mer rena terrängbilar, det var faktiskt så de allra tidigaste SUV:arna konstruerades. Idag har en SUV en mer modern konstruktion, samt är betydligt säkrare än de tidiga modellerna.

Eftersom SUV:ar har fyrhjulsdrift och vissa modeller är tänkta att klara terrängkörning, behöver en SUV en däcktyp som klarar denna typen av påfrestning.

Däcken är anpassade för fordon med hög vikt och även en högre snitthastighet. En annan sak man bör vara medveten om är att en SUV är dyrare i inköp än en motsvarande kombibil. Det betyder att även däcken är dyrare, eftersom de ska klara en högre prestanda. Man får även räkna med att driftskostnaden för en SUV är högre än för andra motsvarande modeller.

SUV är tyngre

Biltypen SUV är tyngre än andra bilar, vilket ska ge ett bättre skydd om du krockar. De har däremot en högre vältrisk eftersom de automatiskt också har en högre tyngdpunkt. Idag är detta dock sällan ett problem, eftersom bildesign idag blir mer och mer sofistikerad. För många bilägare är en SUV drömmen och visst är det en viss känsla i att sitta högre upp än alla andra i trafiken.

Varför ska jag köpa en SUV?

En av fördelarna med en SUV är dess mångsidighet. De ger tillräckligt med utrymme för att transportera både familj och bagage, vilket gör dem till bra familjebilar. Dessutom kan du använda en SUV för att utforska landsbygden eller ta dig igenom svåra vägförhållanden utan att offra komfort eller prestanda.

SUV:ar är ofta utrustade med en stark motor och har möjlighet att dra tunga laster som husvagnar, båtar eller släpvagnar. Det gör dem till ett praktiskt val för dem som har behov av att transportera större objekt.