Hur laddar man en elbil? Elbilar har aldrig varit lika populära som de är idag. Allt fler väljer bort de klassiska modellerna med förbränningsmotor, för att gå över till elbilar eller laddhybrider. Det gör inte bara skillnad för miljön, utan har också stor inverkan på din plånbok.

Har du en laddhybrid kan du använda både batteri och drivmedel (bensin och diesel) för att driva fram ditt fordon, men har du en renodlad elbil kommer du att behöva ladda bilens batteri. Om du inte har laddat bilen kommer du inte heller att kunna använda dig av den. Laddningen kan således jämföras med att du åker till bensinmacken och tankar din bil med förbränningsmotor.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Olika sätt att ladda elbilar

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att ladda din elbil. Du kan antingen välja att ladda den i en privat laddbox som du installerar i ditt hem, men du kan också använda dig av publika stationer. Det finns både fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Hur laddar man en elbil med privat laddbox?

Att ladda i en privat laddbox är det billigaste alternativet. Du har laddboxen nära tillhands när du behöver och kan ladda med elpriser som du själv väljer. Har du solceller installerade på ditt hus kan du dessutom komma undan ännu billigare och spara in många kronor i månaden. Nackdelen med den här metoden är inköpspriset och kostnaden för installation, men med Grön Teknik bidraget kan du åtminstone sänka det en hel del.

Publik laddstation

Om du inte har möjlighet att installera en privat laddbox kan du ladda på offentliga laddstationer. Här kan du vanligtvis även snabbladda bilen, men kom ihåg att du behöver anpassa dig efter de elpriser som finns på plats. Det innebär att du i många fall kommer behöva betala mer för din ”bensin” än om du hade laddat i en privat laddbox i ditt eget hem. Bor du i lägenhet har du dock sällan några andra val, förutsatt att det inte finns laddstationer i BRF:en.