Vad kostar en elbil i skatt? En av fördelarna med att äga en elbil är den låga fordonsskatten. För tillfället kostar en elbil endast 360 kronor per år i fordonsskatt. Det är alltså den allra lägsta fordonsskatten på alla typer av bilar just nu. Observera att fordonsskatten kan förändras varje år, och det gäller även skatten på elbilar.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Spara pengar med en elbil

Tack vare att fordonsskatten är så pass låg med en elbil kan det faktiskt blir mer ekonomiskt att äga en elbild än en bil som drivs med fossila bränslen, trots att inköpspriset för elbilar oftast är högre i jämförbara modeller. Nya bilar som drivs av fossila bränslen, så som bensin kan ha en så hög fordonsskatt som runt 3000 – 5000 kronor per år.

Äldre bilar har ofta en lägre fordonsskatt på grund av att de inte omfattas av Malusreglerna som innebär att fordonsskatten på fordon med höga utsläpp har en förhöjd fordonsskatt de tre första åren. Fordonsskatten på en sådan bil kan ligga runt 1000 – 2000 kronor per år och är alltså fortfarande mycket högre än hos en elbil.

Kommer skatten på elbilar att höjas?

Ibland pratas det om att det finns risk för att fordonsskatten även för elbilar kommer att höjas när fler och fler väljer att köra elbil, just för att staten behöver få in de viktiga skatteintäkterna. Men det finns inga planer på att höja fordonsskatten på elbilar, i alla fall ingen väsentlig höjning. Små justeringar kan förekomma.

Däremot har man skärpt gränserna för hur mycket utsläpp en bil får göra för att få lägre fordonsskatt. Detta på verkar dock inte rena elbilar, utan påverkar istället hybridbilar som kan drivas både på el och fossila bränslen.

Vad kostar då en elbil i skatt? Att välja en elbil innebär alltså att du troligen kommer få en låg fordonsskatt under många år framöver.