Med dagens alarmerande elpriser är det säkert många som funderar på om det ändå är en idé att skaffa en elbil. Men hur många kilowattimmar förbrukar egentligen en normal elbil och hur står sig det jämfört med att tanka bensin, där priserna också skenar? Här får du veta allt du behöver om hur mycket energi en vanlig elbil gör av med. 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur många kilowattimmar förbrukar den genomsnittliga elbilen?

En normal elbil förbrukar i snitt 2 kilowattimmar per mil. Om en genomsnittlig bilist kör ungefär 1200 mil på ett år, innebär det att det går åt 2400 kilowattimmar per bil och år. Om vi jämför med en fossildriven bil som drar mellan 0,5 till 1 liter bränsle per mil och med dagens bensinpris, ligger då milkostnaden någonstans mellan 10 och 25 kronor. För en elbil, å andra sidan, kostar det alltifrån cirka 2,50 kronor till hela 25 kronor per mil, beroende på var och hur du laddar din bil.

Varför är det så stor variation i milpriset för elbilar?

Jo, det beror förstås på hur och var du laddar din elbil. När du laddar elbilen hemma så gäller priset som står i ditt elavtal. En energisnål elbil drar kanske 1,6 kilowattimmar per mil medan en större och mer energikrävande elbil kan dra så mycket som 3 kilowattimmar per mil. Om du då tittar på ditt elavtal, så ser du hur mycket en kilowattimme kostar. En vanlig elbil har ett batteri på 100 kilowattimmar, och en full laddning hemma för en energisnål elbil ligger vanligtvis runt 150 kronor. Laddar du däremot på en laddstation, blir det omedelbart dyrare.

Jämförelse med hushållsapparater

Som jämförelse kan vi titta på några andra vanliga hushållsapparater och deras energiförbrukning. En elbil förbrukar alltså i snitt 2 kilowattimmar per mil. Ett kylskåp förbrukar exempelvis ungefär 1 kilowattimme över 3 dygn, en torktumlare ungefär 5 kilowattimmar per tumling och en AC cirka 1 kilowattimme per timme.