Med dagens alarmerande elpriser är det säkert många som funderar på om det ändå är en idé att skaffa en elbil. För hur många kilowatt drar egentligen en normal elbil och hur står sig det jämfört med att tanka bensin, där priserna också skenar? Här får du veta allt du behöver om hur mycket kilowatt en vanlig elbil gör av med.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur många kilowatt drar den genomsnittliga elbilen?

En normal elbil drar i snitt 2 kilowatt på en mil. Och en genomsnittlig kör ungefär 1200 mil på ett år, det skulle alltså betyda att det går åt 2400 kilowatt per bil och år. Om vi jämför med en fossildriven bil, drar den vanligtvis mellan 0,5 till 1 liter bränsle per mil och med dagens bensinpris ligger då milkostnaden någonstans mellan 10 kronor och 25 kronor. En elbil däremot, kostar alltifrån cirka 2,50 kronor till hela 25 kronor per mil.

Varför är det så stor variation i milpriset? Jo, det beror förstås på hur och vart du laddar din elbil. När du laddar elbilen hemma så gäller priset som står i ditt elavtal. En snålare elbil drar kanske 1,6 kilowatt per mil medan en större och mer energikrävande elbil kan dra så mycket som 3 kilowatt per mil. Om du då tittar på ditt elavtal, så ser du hur mycket en kilowatt kostar. En vanlig elbil har ett batteri på 100 kilowatt, och en full laddning hemma om du har en energisnål elbil, ligger någonstans runt 150 kronor vanligtvis. Laddar du däremot på en laddstation, blir det omedelbart dyrare.

Jämförelse

Som jämförelse kan vi titta på några andra vanliga hushållsparrater och deras energiförbrukning. Elbilen förbrukar alltså i snitt 2 kilowatt per mil. Ett kylskåp förbrukar exempelvis 1 kilowatt på 3 dygn, en torktumlare 5 kilowatt per tumling och en AC cirka 1 kilowatt per timme.