Hur lång tid tar det att ladda en elbil? finns inget rätt svar på den frågan. Det som avgör är många olika faktorer. Vilken sorts batteri som finns i bilen har en betydelse och hur och var du laddar.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Storleken har betydelse för hur lång tid det tar att ladda en elbil

Om det är ett litet batteri laddar det fullt snabbare. Ett större batteri tar längre tid. Men då skiljer det sig också i hur långt du kan köra på en laddning. En elbils batterikapacitet kan skilja sig åt väldigt mycket mellan olika modeller.

Om batterier är urladdat eller halvfullt har också betydelse för hur lång tid det tar att ladda upp det. Ett tomt batteri går snabbare att ladda upp än ett där det fortfarande finns energi kvar. För många batterier avtar laddningstiden när kapaciteten har nått upp till 60 %. Sen går laddningen allt saktare.

Planera laddningarna

Det kan därför vara smart att noga planera körningen och de olika laddningsstoppen. Ett långt stopp behöver inte vara det bästa, utan snarare två kortare om det sker vid rätt tidpunkt. Vad som är den ultimata kombinationen för en viss bil beror på vad det är för bil och var laddningen sker.

Vilken strömkälla används?

Det som också avgör hur snabbt det går att ladda är vilken effekt strömkällan har.

Det är stor skillnad på att ladda bilen i ett vanligt eluttag eller i en laddstolpe som är särskilt anpassad för att ladda elbilar. Om du laddar bilen via ett vanligt eluttag som du har hemma, kan det ta upp till tolv timmar. En normal- eller semisnabb laddare kan ladda på 1-4 timmar.

Laddar du däremot i en snabbladdningsstation kan en laddning vara avklarad på under en halvtimme.

Hur lång tid det tar att ladda elbilen beror därför på vilken sorts laddare du har tillgänglig eller kommer att passera under din resa. Dessutom har det betydelse hur långt du ska åka. Kanske behöver du inte ladda upp till ett fulladdat batteri om du snart har nått ditt resmål.