Du gynnar miljön och el är ett billigare färdmedel, men vad kostar en elbil egentligen när själva köpet ska göras? Elbilsmarknaden har vuxit starkt på senare år och idag har du modeller i olika prisklasser att välja bland. Det är i regel dyrare att köpa elbil än en vanlig bensin- eller dieselbil, men du bör ha i åtanke att du får tillbaka skattepengar vid köp av ny elbil i Sverige.

Vill du komma lite lindrigare undan kan du köpa en begagnad elbil där priset ligger betydligt lägre, men då får du å andra sidan inte inte samma skatteförmåner.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Ny elbil – olika prisklasser

Idag väljer allt fler svenskar att investera i en miljöbil när det är dags att köpa ny bil. Priset för en ny elbil ligger från cirka 270 000 kronor upp till 650 000 kronor eller ännu mer och det är kvaliteten som avgör priset. Det vill säga, maximal räckvidd, batteriet och så klart även vem som är tillverkare till elbilen.

Svaret på vad kostar en elbil är dock inte helt korrekt om du bara utgår från inköpspriset. Du bör istället se närmare på din kostnad per mil eftersom det är vad du egentligen betalar för bilen. Det vill säga hur stor elförbrukningen är, hur stor skatten är samt vad servicekostnaden blir. Idag hittar du elbilar som har en driftkostnader som motsvarar 40 % mindre än bilar med förbränningsmotor. Servicekostnaden bidrar till detta eftersom du bland annat inte behöver byta olja.

Begagnad elbil kostar mindre

Om du primärt letar efter en elbil som kostar lite mindre är begagnatmarknaden värd att titta närmare på. Det har dock skett en del förändringar på senare tid när det gäller begagnade elbilar och priset. I takt med att intresset för miljöbilar ökat har priserna också följt samma linje och även begagnade elbilar kostar mer än tidigare.

Det är med andra ord egentligen en bättre investering att köpa en ny elbil såsom läget ser ut just nu. Då kan du också vara trygg i att tekniken förmodligen håller längre.