Elbilsmarknaden växer så det knakar och med det lanseras i snabb takt även nya tekniker och alternativ. Därför kan det vara aningen svårt att veta skillnaden mellan olika elbilar, men också vilka elbilar som finns på marknaden. Flera tillverkare erbjuder idag både klassisk elhybrid och så kallade laddhybrider. Här får du lära dig mer om vad de olika varianterna innebär och hur elbilarna fungerar.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Renodlad elbil

Om du är intresserad av att dra ditt strå till stacken och bidra till mindre koldioxidutsläpp gör rätt i att satsa på en traditionell elbil. Den släpper alltså inte ut någon koldioxid när du kör bilen och den drivs av en elmotor. Antingen används ett enda batteri eller flera, det beror på vilken modell du väljer. För att ladda elbilsbatteriet behöver du en laddbox eller parkera bilen på en laddstation. De senaste modellerna som presenterats har en avsevärt mycket bättre räckvidd än för några år sedan. Ett exempel är Kia e-niro som har en räckvidd på över 450 kilometer vid endast ett laddningstillfälle.

Elhybrid

Den här elbilsvarianten drivs dels av en förbränningsmotor, dels en elmotor. Elbatteriet är dock av mindre storlek och det går inte att ladda externt. Istället laddas batteriet när bilen är under användning såsom vid start eller acceleration. Elhybriden är ett bra alternativ eftersom den har låga utsläpp, men laddhybriden som du kan läsa om längre ner har ännu lägre nivå.

Laddhybrid

Det här är en elbil av i stort sett samma typ som den nämnda hybridbilen och drivs alltså både med förbränningsmotor och elmotor. Eftersom den även har en diesel- eller bensinmotor finns ingen oro för att du inte når hela vägen fram. När elen star slut aktiveras helt enkelt bränslemotorn. Laddhybrider, eller plug-in hybrider som de också kallas, går dessutom precis som elbilar att ladda externt via eluttaget, laddbox eller laddstation.