Vad kostar en elbil att köpa? En ny elbil varierar i pris. Några av det billigaste modellerna börjar kring 260 000-270 000 kronor. Sedan kan en elbil kosta en bra bit över en miljon kronor. Allt beror på bilmärke, bilmodell och elbilens räckvidd. Det finns dock bonus att nyttja vid elbilsköp.

Prislappen för en helt ny elbil varierar. En elbil kan kosta allt från 270 000 och uppåt. Elbilar är dyrare är bilar med förbränningsmotorer. Men det är möjligt att hitta en begagnad elbil för 50 000 kronor. Utbudet av begagnade elbilar växer hela tiden allteftersom människor byter till nyare elbilar.

Olika faktorer påverkar priset för en elbil. Räckvidden, bilmärke, bilmodell och batteriets skicka är sådant som påverkar priset. Det finns elbilar i alla möjliga prisklasser. Vilken elbil som är bäst att välja beror på vilket behov som finns.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Nyttja bonus för miljöanpassade fordon

Något som är bra att ha koll på när det kommer till köp av elbil är om det finns någon bonus att nyttja. Miljöanpassade fordon kan nämligen premieras med en bonus.

Det gäller bilar som är tagna i bruk efter 1 juli 2018. Bonusen räknas på olika sätt. Men för elbilar är den högsta bonusen 50 000 kronor om den började användas efter 1 januari 2023.

Om elbilen började användas efter den 1 april 2021 är den högsta bonusen 70 000 kronor. Genom att använda bonus kan inköpspriset på en elbil bli lägre. Från och med 8 november 2022 upphör klimatbonusen.

Kontrollera vad en elbil kostar att köra

Inköpspriset för en elbil är viktigt men något som är viktigt att väga in är vad det kostar att köra elbilen per mil när allt är inkluderat. För att få en rättvis driftkostnad bör kostnaden för fordonsskatt, servicekostnader, värdeminskning och elpriset tas i beaktande. Hur mycket en elbil kostar att köra per mil beror på hur mycket el den drar.

Är det värt att köpa elbil?

Att köpa en elbil kan vara fördelaktigt av flera skäl. För det första är driftskostnaderna betydligt lägre jämfört med bensin- eller dieselbilar. Elbilar har även lägre skatte- och avgiftskostnader. Servicen och underhållet av elbilar är oftast billigare och enklare eftersom de har färre rörliga delar som kan slitas.

Även om elbilar fortfarande har en högre inköpskostnad än fossilbilar förväntas priserna på elbilar sjunka i framtiden. Det är värt att notera att fördelarna med att köpa en elbil kan variera beroende på ditt specifika användningsområde, så det kan vara bra att göra en grundlig jämförelse och bedömning innan du fattar ett beslut.