Hur snabbt laddas en elbil? Det korta svaret är: det beror på. Med de olika laddningslösningar som finns, liksom bilens egna laddningskapacitet, kan det ta allt från ett par timmar till över ett dygn. Hur gammal bilen, och därmed batteriet är, kan också ha en inverkan. Kapaciteten hos ett elbilsbatteri försämras något för varje år som bilen är i bruk, men effekten är liten.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur snabbt laddas en elbil? – Normalladdning, snabbladdning eller semisnabbladdning?

Hur snabbt en elbil laddas beror på vilken sorts laddning du använder, detta är den mest avgörande faktorn. Man skiljer mellan tre typer: normalladdning, snabbladdning och semisnabbladdning.

Normalladdning

Det går att ladda en elbil med ett vanligt vägguttag, Elsäkerhetsverket avråder dock från att göra det.. Detta kan leda till att säkringarna i huset går, och till och med vara farligt. Att helt ladda upp ett batteri med denna metod tar generellt lite över tjugofyra timmar.

De flesta som har elbil använder främst en laddbox med normalladdningskapacitet där hemma. Då blir den totala laddningstiden ungefär tio timmar, vilket i praktiken innebär att elbilen kan stå och ladda under natten och vara klar till nästa morgon.

Semisnabbladdning

Semisnabba laddare är vanliga i form av laddstolpar på parkeringsplatser och andra publika ställen. Att ladda upp ett batteri i en sådan tar vanligen en eller ett par timmar.

Snabbladdning

Snabbladdare laddar snabbast till det högsta priset, och förekommer främst på bensinstationer. En snabbladdning tar vanligtvis några minuter, eller ungefär en halvtimme för en full laddning.

Bra att veta om laddning

Det är värt att tänka på att en snabbare laddningsmetod sliter mer på elbilens batteri än normalladdning. Snabbladdning är också dyrare. Avstå därför från snabbladdning när det inte är nödvändigt. Det är även bra att känna till att biltillverkare idag rekommenderar att inte ladda en elbil till mer än åttio procent åt gången. Ska du åka långt kan du förstås ladda upp batteriet så långt det går i förväg, men för dagligt bruk är det alltså bäst att inte ladda till max.