Att köra elbil är på många sätt annorlunda än att köra en bil med förbränningsmotor. Detta gäller även möjligheten till dragkrok och hur den i så fall får användas. Många elbilar är inte tillverkade för att ha dragkrok, men det finns flera modeller där dragkrok kan monteras. Variationen i tyngd skiljer dock mellan olika elbilar och det är därför bra att kontrollera restriktionerna och välja rätt elbil från början för att bli nöjd.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Varför saknas dragkrok på många elbilar?

För att kunna dra någon form av släpvagn med tyngd krävs kraft i bilen. Det innebär att det krävs mer fysisk styrka och energi för att föra bilen framåt. I praktiken kommer batteriet tömmas snabbare och det krävs en drivlina som klarar av att dra lasten. För de flesta modeller av elbil är de inte anpassade för detta hos tillverkaren.

Kan en dragkrok monteras i efterhand?

Vissa elbilar är förberedda hos tillverkaren så att en dragkrok kan eftermonteras om så önskas. Andra elbilar kan inte ha dragkrok då batteripaketet sitter i vägen. I många fall saknas därför möjlighet till dragkrok på elbilar.

Vilken tyngd kan dragkroken användas för?

Elbilar som är byggda för att kunna ha dragkrok kan dra släp med en begränsad tyngd. De bilmärken som kan dra större tyngd är modeller av BMW, Tesla och Audi. Lägst tyngd kan dras med modeller från Hyundai, Kia, Nissan och MG. Nissan och Volkswagen erbjuder endast dragkrok för cykelhållare. Det är dock stor variation mellan modeller hos samma bilmärke, så det är värt att jämföra flera bilmärken och modeller innan beslut.

Vilka bilar kan ha dragkrok?

Vilka märken som erbjuder modeller med dragkrok varierar då fler ständigt utvecklas. Det gäller ca 16 bilmärken, bland annat Audi, BMV, Ford Mustang, Hyundai, Kia, Mercedes, MG, Nissan, Renault, Skoda, Tesla, Volkswagen och Volvo. Hur många modeller med dragkrok de olika bilmärkena erbjuder varierar.