Vad kostar det att köra elbil? När man talar om kostnaderna för en elbil är det lätt att snöa in sig på själva inköpskostnaden. Det är egentligen inte så konstigt, eftersom inköpspriset kommer att vara det högsta belopp som bilen troligtvis genererar i. Att köpa en elbil kostar nämligen en hel del, men å andra sidan sparar du in det på många andra sätt.

Precis som med fossila bilar så varierar både kostnaden och priset för elbilarna. Faktorer som är avgörande för priset är bland annat vilken modell och märke du väljer, men även andra specifikationer, funktioner, teknik och egenskaper. Med dagens stora och breda sortiment av elbilar har det dock aldrig vara enklare att köpa en laddningsbar bil. Det finns helt enkelt någon som passar alla behov och alla plånböcker.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Kostnader för att köra elbil

Så vad kostar det att köra elbil? Här tittar vi närmare på de kostnader du har att vänta dig när du äger en elbil.

  • Inköpspris – En elbil kostar en hel del i inköp. Köper du en ny elbil får du räkna på ett pris mellan 170 000 kronor och upp till ca 350 000 kronor eller mer. För att minska kostnaderna kan du alltid välja en begagnad i gott skick.
  • Försäkring – Att försäkra en elbil är dyrare än en fossilbil. Räkna på en kostnad mellan 5000-10 000 kronor beroende på bilmodell. De höga kostnaderna beror främst på att elbilen är dyrare och svårare att reparera. (tänk på att du enligt lag måste ha en trafikförsäkring)
  • Laddning – För att du ska kunna använda din bil behöver den också laddas. Laddning i publika laddstationer innebär en kostnad på ca 2-5 kr per kWh. Laddar du i en privat laddbox är det ditt elavtal som avgör priset.
  • Batteribyte – Det är ytterst sällan du behöver genomföra ett batteribyte på din elbil, men om det skulle krävas kan du räkna med en kostnad på 34 000 kr ända upp till 200 000 kr.
  • Installation av laddbox – För att sänka kostnader kan du ladda elbilen i det egna hemmet. Att installera en laddbox kostar vanligtvis mellan 8000-15 000 kronor med Grön Teknik bidrag