Varför är elbilar bra för miljön? Det finns flera fördelar med att köra elbil och bland de största är att elbilen inte har samma inverkan på klimat och miljö som en fossildriven bil. Du kan köra mycket, utan att det vare sig påverkar närmiljön eller klimatförändringarna negativt.

Läs mer: Hur påverkar bilar miljön?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Drivs med el istället för bensin eller diesel

En bil behöver lagrad energi för att kunna köras. De flesta bilar drivs på bensin eller diesel, fossila medel som har naturligt lagrad energi som vi enkelt kan tanka våra bilar med.

Problemet är att olja innehåller mycket koldioxid som frigörs när bilen körs. Den extra koldioxiden i atmosfären har skapat dagens kraftiga klimatförändringar.

En elbil drivs istället med el. Om bilens el kommit från sol- , vind eller vattenkraft har bilkörningen ingen effekt alls på klimatet.

Elbilar är bättre för miljön

När du väljer att köra elbil reducerar du mängden koldioxid i atmosfären oerhört mycket. Du kan köra med gott klimatsamvete och det är inget problem att åka iväg på en extra semester. Att tillverka en elbil har större påverkan på klimatet än när man tillverkar en vanlig bil.

Men forskning visar att du inom två-tre år med elbil kört in den koldioxidpåverkan jämfört med om du kört en bil på diesel eller bensin. Efter ett par år är elbilen helt klimatneutral om du kör på grön energi.

Men även en elbil som körs på energi som kommer från till exempel ett kolkraftverk har mindre påverkan än en fossildriven bil. Motorerna i elbilar är mycket effektiva, vilket också är en klimatvinst.

Inga partiklar i närmiljön

Ett stort problem med dieselbilar är att de släpper ut partiklar i närmiljön som påverkar oss människor. Det gäller särskilt äldre dieselbilar.

I vissa städer får bara nyare dieselbilar köras på vissa centrala gator på grund av de skadliga dieselpartiklarna. Eftersom en elbil inte har något utsläpp är skadliga partiklar inget problem.

Du kan köra elbilen överallt utan att den påverkar omvärlden negativt.

Sammanfattningsvis

Elbilar kan vara bra för miljön, men vi vet ännu inte exakt hur mycket batterierna påverkar miljön. Men det finns flera positiva saker med elbilar att tänka på.

En stor fördel med elbilar är att de använder energin mycket effektivt. Elmotorer kan omvandla elektrisk energi till rörelseenergi på ett bra sätt. Dessutom ger elbilar inga direkta avgaser, vilket minskar luftföroreningar och påverkan på miljön runtomkring.

Det är också viktigt att tänka på varifrån elen kommer som används för att ladda elbilarna. I Sverige har vi fördelen av att ha en elproduktion med relativt låga utsläpp. Det betyder att elbilar här har låga utsläpp när de laddas med el. Om elen kommer från förnybara energikällor som sol eller vind blir miljöfördelarna ännu större.