Vem tillverkar batterier till elbilar? Elbilar blir allt vanligare och drivs endast av en eller flera elmotorer. Elbilen strömförsörjs av ett batteri vilket kan laddas om och om igen. Här får du veta vilka det egentligen är som tillverkar batterierna.

Kina är tveklöst den största tillverkaren av elbilsbatterier idag och är också en av de största bilproducenterna överhuvudtaget. Därför går det hand i hand att både bil och batteri ofta tillverkas i just Kina. Det kinesiska bolaget Contemporary Amperex Technologuy Limited ( CATL) är en av de största aktörerna med sina totalt fem fabriker i Kina och en nyöppnad i Tyskland. CATL tillverkar batterier till exempelvis BMW, Volvo och Volkswagen.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

De största tillverkarna av batterier till elbilar

Det näst största bolaget i batteri industrin ligger även det i Asien, nämligen i Sydkorea, och heter LG Energy Solution. Bolaget LG har du säkert hört talas om innan och det kommer faktiskt från just Sydkorea. LG Energy Solutions tillverkar batterier till bland andra General Motors, Volvo och Volkswagen.

Om vi säger Panasonic, vad säger du då? Förmodligen en tillverkare av TV-apparater, vilket de tidigare varit främst kända för. Men Panasonic ställde faktiskt om redan 2019 och slutade då tillverka TV-apparater, till förmån för en etablering på elbilsmarknaden. Bland annat använder sig Tesla sedan längre av Panasonic för sina batterier, liksom Toyota. Även Panasonic hör hemma i Asien, i Japan närmare bestämt.

Utanför Asien är USA en aktör som börjar etablera sig genom att bygga fabriker som ska kunna tillverka batterier. Bland annat Ford och General Motors har gått ihop med redan etablerade aktörer för att inleda samarbete med utgångspunkt i USA.

Vem tillverkar batterier i Sverige?

Vem tillverkar batterier till elbilar i Sverige? Det finns faktiskt en väldigt spännande uppstickare i Sverige! Företaget Nothvolt i Skellefteå har sedan 2021 börjat tillverka batterier och går ut med en mer hållbar profil. Bland annat är återanvändning av batterier en stor del av deras idé, vilket ska göra dem till den största fabriken för batteriåteranvändning i hela Europa.