2 kWh är vad en elbil generellt drar per mil. Men det finns många faktorer som bidrar till hur mycket el en elbil drar. Körstilen är en faktor som kan både minska och öka elförbrukningen.

En elbil drar generellt i snitt 2 kWh/mil. Men vad en elbil faktiskt drar beror på vilken elbilsmodell det är men även vilket väder det är ute. En elbil som drar mindre el brukar ligga kring 1,6 kWh/mil. Elbilar som drar desto mer el brukar ligga kring 2,5kWh per mil. Det gör att genomsnittet landar på 2 kWh/mil.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Mer effekt kräver mer el

Hur hög elförbrukningen blir för en elbil beror alltså på många olika faktorer. Effekten som elbilens motor har är en faktor som spelar roll. Ju mer effekt som motorn har desto kraftfullare är bilen.

Mycket kraft kräver mer energi för att bilen ska kunna köra i högre hastigheter. Det spelar även roll om elbilen har mer än en motor.

En del elbilsmotorer är små och därför kan det finnas två stycken i en bil. I en fyrhjulsdriven elbil finns det exempelvis en motor fram och en motor baktill som arbetar tillsammans. Om en elbil har fler motorer kommer elbilen att dra mer el per mil.

Bilens storlek påverkar hur mycket el bilen drar

En stor elbil har ett högre luftmotstånd medan en mindre bil med mjuka kanter lättare skär genom vinden. En stor bil tenderar att bromsas upp i högre utsträckning än en liten bil vilket tar mer el.

Det krävs mer energi för en större SUV att ta sig fram än en liten bil. Tyngden på elbilen påverkar också elförbrukningen.

Körstilen påverkar hur många kWh en elbil drar

En annan faktor som påverkar elförbrukningen är körstilen. Det är här den största skillnaden ligger för vad en elbil drar i el per mil. Genom att lära dig hur du ska köra på ett energieffektivt sätt kan du minska förbrukningen.

Läs mer här: Vart kommer elen till elbilar ifrån?