Vad kostar det att ladda en elbil per mil? En elbil kostar ungefär 5 till 17,4 kronor per mil att ladda. Det är olika faktorer som avgör priset. Vart elbilen laddas och elpriset är två faktorer som har en avgörande betydelse för priset per mil.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Ungefärlig kostnad

En elbil kostar generellt 5-17,4 kronor per mil beroende på laddningsplats. Den siffran baseras på att elbilen drar 2 kWh/mil. Det är svårt att ange ett exakt pris för vad en elbil kostar att ladda per mil. Mycket beror på vad det är för typ av elbil, hur mycket el den drar och vart du laddar elbilen.

Men generellt kostar en elbil kring 2-3 kronor per mil om elbilen laddas via en laddbox hemma. Det skulle innebära att en elbil med en räckvidd på 30 mil som laddas i hemmet landar på cirka 75 kronor. Att ladda en elbil hemma är billigare än att ladda på en publik laddstation. Att ladda hemma gör det möjligt att få ett lägre pris per kilowattimme eftersom det är möjligt att ladda elbilen under natten.

Elavtalet avgör vad det kostar att ladda en elbil i hemmet

Kostnaden för att ladda upp ett elbilsbatteri styrs främst av två parametrar som är storleken på batteriets totalkapacitet och elpriset per kilowattimme. Vilket elavtal som du har är en avgörande faktor för vad du betalar för att ladda elbilen per mil. För att få det billigaste priset för el är det bästa att jämföra olika elleverantörer.

Att ladda elbil på laddstation varierar i pris

Att ladda en elbil på en publik laddstation varierar i pris per mil. Det kostar allt från 2,50 kronor/kWh till 8,70 kWh/mil. Det innebär att en full laddning av en elbil på en publik laddstation kan kosta allt från 175 kronor till 610 kronor vilket ger en milkostnad mellan 5 till 17,4 kronor.