Det kostar ofta lite mer att investera i en miljöbil, men du kan däremot räkna med att det blir billigare att köra elbil än något annat drivmedel. Sett till kostnaden per mil kan du faktiskt hamna omkring sju kronor billigare än om du kör en bensin- eller dieselbil. Däremot beror kostnaden för att ladda din elbil på hur du laddar. Det är i regel billigare att ladda din elbil hemma än om du använder en allmän laddstation.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Faktorer som påverkar totalkostnaden för elbil

För att kunna få en korrekt bild av hur mycket billigare det är att köra elbil än annat drivmedel behöver du se till flera faktorer. Dels är investeringen en faktor du måste utgå från, dels är fordonets service, försäkring och skatt viktig för kostnadsbilden. Inköpspriset är högre för en ny elbil, men du har en lägre servicekostnad eftersom fordonet har färre reservdelar och komponenter. En lägre kostnad gäller även skatten där du har förmån som miljöbilsägare. Därför är elbilen i det långa loppet billigare att köra och äga än en diesel- eller bensinbil.

Vikten av att ladda rätt

Så, hur mycket billigare är det att köra elbil om du laddar den hemma? Det är ingen enkel fråga att svara på eftersom elpriserna varierar. Däremot kan du själv kontrollera laddningen av din elbil när du laddar den på hemmaplan med en laddbox. Gå noga igenom dina elavtal för att se hur du bäst kan anpassa laddningen av din elbil med elpriserna. Laddar du exempelvis elbilen under natten blir det mycket billigare att köra elbil än om du laddar lite då och då under dagen.

Körrutiner och förutsättningar

Avslutningsvis är det viktigt att nämna din egen körstil som avgörande faktor för hur mycket billigare det kan bli att köra elbil. Om du exempelvis kör korta sträckor i vardagen och har tillgång till hemmaladdning är en elbil ett optimalt val. För dig som däremot åker långa sträckor, men bara har möjlighet att ladda på en publik station kan däremot en snål dieselbil vara billigare.