Ska du köpa en elbil för första gången eller har du precis investera i en laddningsbar bil och vill veta hur länge batteriet håller? Elbilarnas batteri har olika livslängd beroende på tillverkare och modell, men din användning av bilen och dina laddningsrutiner kommer också vara avgörande i frågan.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så länge håller batteriet

Hur länge håller batteriet i en elbil egentligen? De allra flesta elbilstillverkare ger en batterigaranti på 5 år. Det innebär att de känner sig trygga med att bilens batteri åtminstone kommer att hålla i fem år och att de är redo att ersätta dig om batteriet skulle ge vika innan. Sen finns de även de tillverkare som ger en garanti på 6-8 år, men detta är inte lika förekommande. En studie som utfördes av Nissan på den egna Nissan Leaf visade dock att bilbatteriet i genomsnitt kunna hålla i hela 22 år, vilket är betydligt längre än livslängden på själva fordonet i sig.

Så påverkas batteriets livslängd

Hur ofta och hur mycket du använder din elbil kommer att ha påverkan på hur länge din bils batteri kommer att hålla. En studie som utfördes i Norge visade att elbilarnas batteri minskade med 15-25 % i effekt efter 20 000 mil. Även företaget Geotab valde att genomföra en studie där man tittade på antalet kördagar hos 6300 elbilar och hur detta påverkade batteriets effekt och kapacitet. Studien visade att elbilsbatterier minskar med ca 2,3 % kapacitet årligen.

Det, i sin tur, innebär att räckvidden kommer att bli kortare för varje år som du nyttjar och använder din elbil. Kapaciteten minskar dock väldigt lite, vilket innebär att livslängden på batteriet fortfarande är längre än själva fordonets. Vill du säkerställa att din bils batteri har en så lång livslängd som möjligt bör du välja en tillverkare som erbjuder en längre garanti än 5 år och en bilmodell med lång räckvidd.