Det är många som vill köra elbil för ett bättre klimat och miljö, samtidigt kräver elbilen litiumbatterier, hur miljövänlig är egentligen elbilen?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Köra på el

Den stora klimat- och miljöfördelen med just elbilarna är att de går på el. Inga avgaser som påverkar klimatet eller dåliga partiklar som är negativa för närmiljön. När en bil väl är tillverkad och körs ute på vägarna är elbilen det bästa alternativet. Om du laddar bilen på helt grön el från sol-, vatten- och vindkraft släpper bilen inte ut några avgaser alls. Det låter jättebra, men är samtidigt en förenkling av sanningen. Problemet är själva tillverkningen av elbilarnas litiumbatterier.

Tillverkningen av litiumbatterier

Elbilen behöver ett stort litiumbatteri som laddas upp för att bilen ska kunna köras på el. Förutom metallen litium behövs också kobolt. Metallerna kommer ofta från gruvor med dåliga förhållanden och bolagen använder fossila bränslen för att bryta metallen. För ett tillverka ett batteri går det åt lika mycket koldioxid som en vanlig bensin- eller dieselbil behöver för att köra flera tusen mil. Dock sker ett stor utveckling på området. Det har upptäckts flera stora litiumfyndigheter i Europa. Även i Sverige. Elbilar med litiumbatterier som tillverkas i Europa kommer inte påverka klimat och miljö på samma sätt, då vi har mycket strängare regler.

En elbil är mer miljövänlig än bilar som drivs på fossila drivmedel

Trots att produktionen av litiumbatterier och elbilar medför stora koldioxidutsläpp är de ändå bättre i långa loppet. En vanlig elbil i Europa har kört in de utsläppen på två år. Om bilen kör på el som även kommer från kolkraftverk tar det tre år. Förbränningen i elbilarna är mycket mer effektiv än i bensin- och dieselbilar. Om du ska köpa en begagnad bil som redan finns på marknaden är det mycket bättre för klimat och miljö att köpa en elbil. Köper du en ny elbil har du inom två-tre år kört in avgasutsläppen och kör sedan helt koldioxidfritt.