Det är lätt att tro att elbilar är något nytt och modernt och att det skulle vara en uppfinning från 2000-talet. När kom den första elbilen? Faktum är att den allra första elbilen, eller eldrivna motorfordonet åtminstone uppfanns redan runt 1830-talet. En skotsk uppfinnare tog då fram en elvagn, som brukar betraktas som den första elbilen.

År 1881 visade den franska ingenjören Gustave Trouvé visade upp ett elfordon som var en trehjuling med elmotor och batteri. Elbilar idag byggs på samma grundpelare som det fordonet, och elbilar är med andra ord ingen ny uppfinning.

Problemet på den tiden var förstås tekniken, och antingen kunde bilarna inte hålla speciellt hög hastighet eller så laddades de ur efter en mycket kort sträcka. Dåtiden batterier var något helt annat än vad de var idag, och endast ett batteri till dåtidens elbil kunde väga 450 kilo.

Läs mer: har elbilen någon framtid?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Nutidens elbilar

Utvecklingen har såklart gått mycket framåt sedan dess, och även om tekniken i grund och botten har samma ursprung är det mycket annat som skiljer sig. Startskottet för massproduktionen av den moderna elbilen brukar man säga skedde i mitten av 1990-talet, när Toyota lanserade sin modell Prius. Det var världens första massproducerade hybridbil, det vill säga en bil som kan drivas både med el och bensin.

Elbils tillverkaren Tesla blev startskottet

Men det skulle ändå dröja ända till början av 2000-talet innan intresset för elbilar verkligen väcktes till liv. Det var då bilmärket Tesla uppfanns av tre stycken amerikaner, som på riktigt började ta fram bilar som helt och hållet drev på el och som faktiskt kunde konkurrera med bensin- och dieseldrivna bilar.

Runt 2010 kom elbilarna Nissan LEAF och Chevy Volt ut på marknaden. Två eldrivna bilar som många ansåg vara de första elbilarna som vanligt folk hade råd med, då Tesla ofta anses vara bilar som endast en del har råd med.

Källa: https://energyplaza.vattenfall.se/blogg/elbilens-historia-och-utveckling