Vill du köra billigt och klimatsmart har du primärt två alternativ att välja mellan: elbil eller hybrid? Vilken bil ska du välja? 

El- eller förbränningsmotor

Den stora skillnaden mellan en elbil och en hybrid är att elbilen drivs genom elen som finns lagrad på bilbatteriet, medan hybriden även har en förbränningsmotor. Det medför att elbilen är helt koldioxidfri, medan hybridmodellerna släpper ut avgaser. Oavsett vilken av de tre modellerna du väljer så kommer du att minska på dina klimatavtryck och även spara pengar gentemot att köra på bensin eller diesel.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Elbil

Dagens elbilar klarar mellan 50-60 mil på en laddning. Naturligtvis påverkas det av hur du kör och även väder och kyla. Elbil passar dig som kör mycket och som har möjlighet att ladda. Även om du kör 20-35 mil om dagen fungerar elbilen bra. Du bör dock ha egen laddbox hemma eller på jobbet, särskilt om du kör varje dag. Kör du mindre sträckor kan det räcka med att ladda bilen var fjärde dag på en laddstation, vilket medför att du även kan köra elbil om du bor i lägenhet.

Hybridbil

Det finns två slags hybrider: hybrid och laddhybrid. Den enklare hybriden, även kallad mildhybrid, tankas med bensin. Den har ett inbyggt batteri som laddas när du bromsar eller kör i nedförsbackar. Batteriet hjälper sedan motorn att använda mindre drivmedel. Målet är alltså att minska på avgasutsläppen. Med en mildhybrid tar du dig överallt, men du kan inte tanka upp batteriet i förväg.

Laddhybrid

En laddhybrid är ett mellanting mellan en elbil och en hybrid. Den har ett batteriet som kan laddas upp liksom en elbil, men räckvidden är bara 5-10 mil. Sedan tar förbränningsmotorn över. Laddhybriden passar dig som både kör i stan och vill ut på landet. Du laddar den med el hemmavid eller på en laddstation, men tankar den också med bensin.