Hur långt går en laddhybrid? Är nog en av de första frågorna du ställer dig. När du ska köpa elbil är det bra att känna till hur långt laddhybriden går och vad du kan göra för att optimera din körning. Det är viktigt att se på räckvidden i samband med ett köp, men tänk även på att andra faktorer spelar in. Dina körrutiner, bilen som sådan och även externa förutsättningar är olika faktorer som påverkar hur långt en laddhybrid går.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Räckvidd och laddhybrider

Plug-in hybrider, eller laddhybrider som de också kallas, har dels en förbränningsmotor, dels en elmotor. Det är bilens förbränningsmotor som hjälper till under de längre resorna, medan elmotorn står för de kortare sträckorna. Därför är räckvidd ett begrepp som inte är helt enkelt att utgå från när det gäller laddhybrider.

Däremot är det så klart av ditt intresse att veta vilken kapacitet laddhybridens batteri har och hur långt du faktiskt kan köra enbart på el.

Batteriets kapacitet påverkar hur långt en laddhybrid går

Hur långt du kan köra på laddhybridens elmotor varierar mellan olika modeller och det är batteriet som avgör räckvidden. Men även förbrukning och andra faktorer såsom klimat, körstil och trafik påverkar hur långt du kommer med din laddhybrid.

Generellt sett är laddhybrider tillverkade med elmotorer som är tänkta att användas under kortare sträckor. Det vill säga vardagskörning och ett snitt är att laddhybrider går mellan 40 och 90 km när endast elmotorn får jobba. Vid längre körning aktiveras förbränningsmotorn som alltså tar över jobbet.

Mäta räckvidden laddhybrider

Sedan några år tillbaka finns det ett standardmått för att ange räckvidden för olika typer av elbilar. Standarden kallas för WLTP och idag är det lag på att alla tillverkare av elbilar ska utgå från den. Det är alltså tämligen enkelt för dig som väljer laddhybrid utifrån räckvidd att jämföra olika modeller tack vare den här WLTP-beteckningen.

Tänk dock på att faktorer såsom temperaturskillnader både inne i bilen och ute påverkar batteriets räckvidd. Det är ingenting som finns med i de testade standardvärdena och därför bör du alltid göra en individuell bedömning utifrån dina körrutiner och behov.