Vad kostar det att ladda en laddhybrid? Är det lägre förbrukning och driftskostnad som fått dig att byta till elbil? Laddhybriden går att ladda hemma, vilket är billigare än om du laddar elbilen på en offentlig laddstation. Det är dessutom praktiskt eftersom du kan ladda på natten.

Frågan är dock vad det egentligen kostar att ladda en laddhybrid. Är det skillnad mellan olika modeller? Går det att påverka kostnaden för att ladda din laddhybrid hemma?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Fördelaktigt att ladda hemma

Laddhybriden har blivit en favorit bland svenska förare och en direkt anledning är att du kan sköta laddningen hemma. Även om det är svårt att ge en exakt kostnad för att ladda en laddhybrid är det klart fördelaktigt att ladda hemifrån, exempelvis över natten. Du kan bättre kontrollera laddningen och även använda små knep som påverkar vad det kostar att ladda en laddhybrid.

Jämför milkostnad

För att jämföra kostnaden mellan olika modeller brukar det enklaste vara att utgå från milkostnaden. Då måste du se på dels laddhybridens förbrukning, dels priset för el. En normal elbil brukar i regel dra omkring 2 kWh per mil, men det är som sagt ett generellt mått och flera faktorer spelar in.

Kostanden för el hemma eller offentligt

Tipset är att se över ditt nuvarande elavtal för att eventuellt justera det utifrån de driftkostnader laddhybrider medför. Om du laddar hemma finns det ett snittpris som brukar ligga på strax över kronan per kWh. På en offentlig laddstation varierar ofta priset stort och kan ligga omkring 3 kronor per kWh, eller till och med mer än så.

Övriga faktorer som påverkar laddning och pris

Du kan med fördel ”tanka” på natten för minska kostnaderna för att ladda laddhybriden hemma. Se dock till att koppla bort laddningen direkt på tidiga morgonen eftersom elpriserna skenar just då.

Kör du i lägre hastighet kan du påverka förbrukningen och i längden genererar det lägre kostnader för att ladda en laddhybrid. Undvik också för kalla temperaturer och ha rätt däcktryck när du kör.