Det är inte alltid så enkelt att navigera sig runt i djungeln av nya miljöbilar som nu finns på marknaden. Du har säkert hört talas om laddhybrid, men vad är det egentligen och hur fungerar en laddhybrid? Här reder vi ut begreppet.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

En laddhybrid kan också kallas för en plug-in hybrid. En laddhybrid är en kombination (hybrid) av en vanlig förbränningsmotor, dvs en traditionell motor med drivmedel som bensin eller diesel, och en elmotor.

Laddhybriden laddas med el från en laddbox eller genom en laddstation. Eftersom den kan pluggas in i en laddstation, kallas den som nämnt även för plug-in hybrid.

Det tvådelade systemet gör att om batteriet skulle ladda ur, kommer den vanliga förbränningsmotorn att ta över och du riskerar inte att bli stående. Du behöver dock förstås se till att bilen antingen är laddad med el eller har tankats med drivmedel, eller både och.

Vem passar en laddhybrid?

En laddhybrid passar dig som åker kortare sträckor, eftersom räckvidden oftast är mellan 5 och 10 mil på en laddning. Ska du istället göra längre resor så tar den vanliga förbränningsmotorn över.

Laddhybriden räknas ofta som ett något mer lönsamt köp för bilägaren då den brukar ligga runt 200 000 kronor lägre än en elbil. Byter du bil av miljömässiga skäl är laddhybriden fortfarande bättre än traditionell bensin- eller dieselbil, men inte alls lika miljövänlig jämfört med en ren elbil.

Hur fungerar det med laddningen av en laddhybrid?

För att få ut maximalt av din laddhybrid bil behöver du installera en laddstolpe hemma så att du obehindrat kan ladda upp batteriet när du behöver. Ta kontakt med ett företag specialiserat på laddstationer och laddstolpar, så kan ni tillsammans komma fram till vad just du behöver.

Har du inte tillgång till laddstation, är risken stor att du ändå bara tankar som vanligt och du kan då inte dra nytta av de fördelar som finns med laddhybriden.

Vad drar en laddhybrid utan el?

När en laddhybrid körs utan att använda eldrift kan den faktiska bränsleförbrukningen vara högre än de viktade förbrukningssiffrorna. Även om en laddhybrid kanske marknadsförs med en bränsleförbrukning på 0,1 liter bensin per mil enligt de viktade siffrorna, kan den faktiska bränsleförbrukningen öka upp till 0,7 liter per mil när batteriet har tömts.

Det är viktigt att komma ihåg att de viktade förbrukningssiffrorna som anges av tillverkarna vanligtvis är baserade på ideala förhållanden och optimerade testcykler. I verkligheten kan bränsleförbrukningen variera beroende på flera faktorer, inklusive körsätt, terräng, väderförhållanden och användning av eldrift.

Läs mer: laddhybrid vs elhybrid