En fråga som många ställer sig rörande laddhybrid är hur lång tid den tar att ladda. Det brukar för många vara avgörande för köpet. Om den tar allt för lång tid att ladda upp kan det bidra till att många väljer ett annat alternativ i vardagen. Sanningen är att det är väldigt svårt att säga exakt hur lång tid det tar att ladda en laddhybrid. Det kan vara allt från 30 minuter upp till 12 timmar beroende på storleken på ditt batteri. Det spelar också roll vilken hastighet du laddar med.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så hur lång tid tar det att ladda en laddhybrid i hemmet?

Hur lång tid tar det att ladda en laddhybrid i hemmet? Om du laddar bilen i din laddbox hemma får du räkna med att det tar omkring 6-12 timmar innan batteriet är fullt igen. Därför passar det väldigt bra att ladda under natten när resten av elförbrukningen är låg. Tänk på att Elsäkerhetsverket rekommenderar att du inte ska ladda din laddhybrid i ett vanligt uttag. Det beror på att dessa uttag normalt inte är avsedda för att klara så hög belastning. Alltså finns en risk att bilen slår ut resten av strömmen i huset. Bor du i ett äldre hus har du förmodligen gamla uttag och sladdar. De är verkligen inte avsedda för denna typ av laddning.

Ladda bilen längst med vägarna

När du kör längst med vägarna kommer du stöta på offentliga laddare och det som kallas snabbladdare. Dessa har mycket mera kraft än de laddboxar du installerar hemma. Det är också viktigt för att du ska kunna köra länge sträckor på vägarna utan att behöva göra ett avbrott på flera timmar. Det snabbaste sättet att ladda bilen är alltså via en snabbladdare ute på vägarna. Då brukar batteriet laddas upp till 80 % på cirka 30 minuter. Det räcker ganska långt om du är ute och kör en lite längre resa.

Hur ofta bör du ladda en laddhybrid?

Hur ofta man ska ladda en laddhybrid beror på flera faktorer, som hur mycket du kör, hur långt du kör varje dag och din körstil.

Det bästa sättet att avgöra hur ofta du behöver ladda din laddhybrid är att ta hänsyn till ditt körmönster och överväga var du har tillgång till laddningsmöjligheter. Om du har tillgång till en laddningsstation både hemma och på arbetsplatsen kan du ladda bilen regelbundet för att säkerställa att du alltid har tillräckligt med batterikapacitet.

Läs mer: Vad kostar det att ladda en laddhybrid?