En av många fördelar med att köra elbil och just laddhybrid är att du enkelt kan ladda batteriet externt. Det gör du via en egen laddbox eller en laddstation och det innebär att du sedan kan köra längre sträckor helt eldrivet. Däremot är det naturligtvis så att bilens batterier inte orkar hålla sig vid liv i evighet. Hur länge håller batterierna i en laddhybrid?

Här kan du lära dig mer om batteriernas hållbarhet i laddhybrider. Vilka faktorer spelar in? Går det att påverka batteritiden?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Elbilsbatterier och hållbarhet

Det finns några saker du som bilförare kan göra för att batterierna i din laddhybrid ska hålla länge. Idag är dessutom elbatterierna betydligt bättre än tidigare eftersom utvecklingen går i rasande fart i takt med att elbilsmarknaden växer. Svaret på hur länge ett modernt batteri i en laddhybrid håller är svårt att ge exakt. Däremot tenderar tillverkarna att tillskriva bilbatterierna olika livslängder och faktiskt är det ofta så att de håller längre än angivet.

Ladda rätt?

Det finns bevis för att fel laddning direkt kan påverka batteriet negativt. Om du exempelvis endast snabbladdar laddhybriden kan det bidra till att batteriet på bilen får en kortare livslängd. Du bör heller inte ladda batteriet komplett varje gång du använder laddboxen. En bra tumregel är att låta batteriet ha en nivå mellan 20 till 80 %. Du har alltså många fördelar i att investera i en laddbox för att ladda bilen hemma. Eftersom du bättre kan styra hur uppladdningen ska gå till.

Klimat och kvalitet

Ett lite kallare klimat sägs vara positivt för laddhybridens batteri, vilket är gynnsamt för dig som kör miljöbil i Norden. Däremot är det ändå så att batteriets räckvidd tenderar att försämras under vintern, men livslängden optimeras alltså av kyligare temperaturer.

Självklart spelar även kvalitet in när det gäller hur länge batteriet håller i en laddhybrid. Kvaliteten skiljer sig markant mellan olika tillverkare av elbilar. Det finns exempelvis modeller som tappar en stor kapacitet varje år medan andra batterier knappt påverkades av körningen.