Funderar du på att köpa en elbil och då närmare bestämt en laddhybrid för att kunna ladda elmotorn innan körning? Då är förmodligen flera faktorer med och påverkar ditt val. Bland annat kanske du ställer dig frågan ”hur mycket drar en laddhybrid” eftersom förbrukningsaspekten ofta är relevant i samband med köp.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vad är en laddhybrid?

En anledning till att laddhybriden numer hör till den mest populära elbilen är att du enkelt laddar batteriet externt. När batteriet tar slut är det bilens bensinmotor som istället tar vid. Hur mycket en laddhybrid drar varierar mellan olika modeller. Dessutom spelar körrutiner, batteriets storlek och externa faktorer in. Det finns några generella mått som brukar användas för att beskriva elbilarnas förbrukning. En vanlig elbil drar omkring 2 kWh el för varje körd mil.

Laddning påverkar hur mycket laddhybriden drar

Det finns statistik som tyder på att förare som kör laddhybrider inte laddar sin bil i den höga grad som krävs för att minimera förbrukningen av bensin. Av den anledning kan vissa laddhybrider dra mer bensin än modeller som inte kan laddas. Det beror bland annat på att laddhybriden alltid har batterier med i lasten samt avancerad teknik.

Däremot är det viktigt att även nämna motsatsen, det vill säga att de förare som laddar bilen på ett optimalt sätt för korta körsträckor kan få ner förbrukningen avsevärt.

Laddhybrider som drar lite

Sett till elbilsmarknaden och laddhybrider är bland annat Kia och Hyundai två tillverkare som utmärker sig. Modeller som Ioniq, Optima och Niro har samtliga låga förbrukningsnivåer. Hit hör även Mitsubishi Outlander som blivit populär bland svenskar mycket tack vare att laddhybriden drar lite el.

När du letar efter en laddhybrid som drar lite är det dock viktigt att känna till att förbrukningssiffor kan variera beroende på hur de beräknas. Om laddhybriden drar 0,1 liter bränsle per körd mil viktat (alltså under vanlig användning av bilen) är det betydligt mindre än vad samma bil drar om batteriet är helt tomt.