Om du går i tankar om att köpa en elbil eller hybrid har du säkerligen frågor om laddningen hemma. Det blir mycket smidigare om du installerar en laddbox i anslutning till ditt hem.

Men många undrar också om det går att ladda hemma genom ett vanligt uttag. Faktum är att det inte är att rekommendera. Källa.

Vill du fortfarande ladda hybrid i vanligt uttag? Här förklarar vi varför du inte bör ladda din hybrid utan en anpassad laddbox.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Därför ska du inte ladda en hybrid i ett vanligt uttag

  • Att ladda en elbil eller hybrid är en väldigt stor belastning på elnätet. Det är något som ett vanligt vägguttag inte är anpassat för. Det gäller särskilt om du ska ladda din bil under en längre tid.
  • Att ladda en hybrid i ett vanligt uttag skulle ta uppemot 10 timmar eller längre. Dessutom är det väldigt stor chans att resten av nätet bli överbelastat.
  • De vanliga uttagen som du har i ditt hem är endast tänkta för mindre apparater som lampor eller hushållsapparater. Läs mer på Elsäkerhetsverket.

Vad händer egentligen bakom eluttaget?

Om du inte bor i en förhållandevis nybyggd villa kan det också vara svårt hur det ser ut bakom eluttaget. Vem vet egentligen hur gamla elledningarna är i huset? Det kan vara flera år sedan man gjorde en elinstallation.

Oavsett vilket är vägguttaget med största sannolikhet inte gjort för att klara av en hybrid. I värsta fall kan det börja brinna i eluttaget och sprida sig vidare till resten av bostaden.

Det är inte heller säkert att din försäkring täcker eventuella skador i ett sådant läge. Du har ju inte laddat din hybrid i ett godkänt uttag. Vill du köpa en elbil bör du alltså räkna in kostnaden för att installera en laddbox i anslutning till hemmet. Alternativet är att se över laddstationer i din närhet och omgivning.