Hur länge kan en elbil stå utan laddning? Jo, alla bilar är framtagna för att användas. Det spelar ingen roll om det är en elbil eller en fossilbil man talar om. Ända sedan Covid-19 drog över jorden har vi dock levt i lite annorlunda tider.

Först handlade det om låsningar och ett flertal allmänna begränsningar som gjorde att många började arbeta hemifrån. Idag har fler förstått fördelarna med att arbeta från det egna hemmet, samtidigt som allt fler väljer att åka kommunalt istället för att ta bilen.

Läs mer: Vart kommer elen till elbilar ifrån?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Det går att lämna bilen

Detta har resulterat i att fler bilar blir stående under längre perioder. Hur länge kan en elbil stå utan laddning? Att lämna en elbil parkerad under en längre tid är inga problem, men det förutsätter att du har förberett den korrekt. Generellt förlorar elbilen en väldigt liten mängd batteri när den är parkerad. Står du däremot parkerad under en längre period kan det bli ganska mycket batteriladdning som går förlorad.

Hur länge kan en elbil stå utan laddning?

Det är svårt att säga exakt hur länge din elbil kan vara parkerad utan att laddas, men en tumregel är att ett högspänningsbatteri som är laddat med minst 10 % ska kunna klara av att stå i ca 6 månader utan problem, detta betyder ju att en elbil kan stå ganska länge utan laddning. Detta kan naturligtvis variera en hel del beroende på bilmodell och varumärke, men när alla system är avstängda behöver du sällan oroa dig för att bilen ska laddas ur speciellt snabbt.

Med det sagt innebär det inte att du bör lämna bilen helt urladdad. Vet du med dig att du ska ha den stående under en längre period är det rekommenderat att du laddar den 20-80 % innan. På så sätt ser du till att batteriet har den optimala laddningen innan du kopplar ur den helt och hållet.

Att ladda batteriet till 100 % kan kännas lockande, men sanningen är att det både är onödigt och riskerar att skada fordonet. Du bör heller inte låta det vara helt urladdat, eftersom ett urladdat batteri som får stå kan bli obrukbart ganska snabbt.

Vad är fördelarna med att ladda upp till 80%?

Att ladda upp ett bilbatteri till 80% är det optimala för att maximera batteriets hållbarhet och livslängd. Att överladda eller underladda kan onödigt slita på batteriet och förkorta dess livslängd.