Att använda elektricitet som drivkraft är både miljövänligt, kostnadseffektivt och väldigt roligt, men är elbil lönsamt? I takt med att batterikapaciteten ökar och laddningsinfrastrukturen förbättras i vårt land. Kommer vi att kunna köra längre sträckor på en enda laddning. För närvarande kan flera elbilar köra cirka 40 mil innan de behöver laddas.

 

Till exempel kommer E.ON att installera snabbladdningsstationer längs vägarna E4, E18 och E6 för att underlätta laddningsmöjligheterna för elbilar. Dessa laddare kommer att placeras med en avstånd på cirka var sjunde mil, vilket ger förare av elbilar enkel tillgång till pålitlig och bekväm laddning längs sina resor.

 

Dock, med avskaffandet av elbilsbonusen och de höga elpriserna, kan det vara svårt att bedöma om det fortfarande är ekonomiskt fördelaktigt att investera i en elbil. Hur vet man om man ska göra övergången till elbilsdrift eller inte?

 

Läs mer: Hur mycket billigare är det att köra elbil?

Fördelar med elbil

Elbilar erbjuder den betydande miljöfördelen att de, i jämförelse med bensindrivna bilar, avger betydligt mindre koldioxidutsläpp under körningen. Dessutom, sett över hela sin livslängd, är elbilar mer hållbara.

Att köra på el är betydligt mer kostnadseffektivt än att använda bensin eller diesel som bränsle. Dessutom innebär en elbil lägre skatteutgifter. Servicen för elbilar är också billigare och enklare, eftersom elbilar inte har lika många rörliga delar som kräver underhåll, kontra en bil som drivs med en förbränningsmotor.

Även om elbilar fortfarande är dyrare att köpa än bilar med förbränningsmotor förväntas priserna sjunka i framtiden. Nyligen sänkte till exempel Tesla priset på Model 3 och Model Y, vilket fick priserna på begagnat marknaden att sjunka.

Så är elbil lönsamt för dig?

Ja, en elbil kan vara lönsam för dig beroende på dina egna förhållanden. Du behöver göra en noggrann ekonomisk analys baserad på:

  • Inköpspriset
  • Skatt
  • Hur mycket du kör
  • Kostnaden för laddning
  • Hur mycket underhåll du behöver utföra.

På så sätt kan du avgöra om det är en ekonomiskt fördelaktig lösning för dig.

Så kan du beräkna hur mycket det kostar att ladda bilen och utifrån de räkna på om det är lönsamt.

Elpriset multiplicerat med batterikapacitet = Kostnad för att ladda.

Räckvidd dividerat med kostnad för att ladda = Milkostnad.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring