Hur mycket väger en elbil? Att elbilar väger mer än bilar med förbränningsmotor är det få som är medvetna om. Ett vanligt missförstånd är att tro att elbilarna är lättare, just eftersom de är mer miljövänliga.

Så är dock inte fallet och detta har lett till ett flertal diskussioner. Många menar nämligen att elbilens högre vikt har en negativ påverkan på vägarna. Men är det verkligen så stor skillnad på vikten mellan en modern elbil och en modern bil med förbränningsmotor?

Läs mer: har elbilen någon framtid?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

För att en elbil ska kunna drivas framåt måste den vara utrustad med ett batteri. Batteriet i elbilarna hämtar kraft från kraftnätet och är oftast mycket tungt och stort. Det är inte ovanligt att ett elbilsbatteri kan väga mellan 200-500 kg.

Dock saknar elbilen många andra tunga komponenter som växellåda, förbränningsmotor och bränsletank, samt bränsle. I det stora hela skiljer sig inte vikten speciellt mycket, men i takt med att räckvidden förlängs blir också bilens batteriet tyngre, vilket i sin tur kan innebära en stor skillnad i framtiden.

Hur mycket väger en elbil – Skillnad i vikt mellan förbränningsmotor och elbil

Det är svårt att jämföra elbilens vikt med vikten på bilen med en förbränningsmotor. Det beror helt enkelt på att bilarna sällan har samma design, storlek eller komponenter.

Tittar vi t.ex på Tesla Model S väger den renodlade bilen 2 100 kg. Det är inte ovanligt att denna elbil jämförs med BMW:s M5, eftersom de på många sätt liknar varandra. Här väger BMW M5 1945 kg, vilket innebär att bilarna ligger i samma viktklass.

Även Toyota bz4x ligger i en jämförbar viktklass med sina 1970 kg. Med det sagt behöver elbilen inte nödvändigtvis väga mer än en bil med förbränningsmotor och i de flesta fall jämnas batterivikten ut på grund av avsaknaden av andra tunga komponenter.

Att säga exakt hur mycket en elbil vägar är dock väldigt svårt, eftersom alla bilar är designade på olika sätt och anpassade för olika ändamål, antal passagerare och användningsområden.

Här är en lista på 5 elbilar tillsammans med deras ungefärliga vikt:

  1. Tesla Model S: Ungefärlig vikt varierar beroende på modell och batteristorlek, men den kan väga mellan 2 108 kg och 2 250 kg.
  2. Nissan Leaf: Ungefärlig vikt för Nissan Leaf ligger vanligtvis runt 1 500 kg.
  3. BMW i3: BMW i3 har en ungefärlig vikt på cirka 1 270 kg.
  4. Volkswagen ID.4: Volkswagen ID.4 väger ungefär 1 900 kg
  5. Hyundai Kona Electric: Hyundai Kona Electric väger ungefär 1 700 kg.