Hur mycket styrka ett batteri har möjlighet att ladda beror på vilken typ av material det har tillverkats av. Ju renare material, desto bättre kvalitet på batteriet. Därutöver har batteriets storlek också en avgörande roll när det gäller kostnad och ström för att ladda en elbil.

För dig som kör elbil är det i regel billigast att ladda bilen hemma. Däremot är det svårt att säga direkt hur mycket ström det går åt att ladda en elbil eftersom det skiljer mellan olika batterier och bilmodeller. Men en tumregel är att det beror på batteriets storlek. Är batteriet på 60 kWh krävs det ungefär lika mycket ström för att ladda den.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Rätt effekt på laddbox

Tekniken går snabbt framåt och därför bör du alltid vara noga med att välja rätt laddbox. Det är bilmodellen som avgör vilken kW laddboxen ska ha. Hur mycket ström som går åt för att ladda din elbil full beror på storleken på batteriet. Det går att ladda alla elbilar med såväl 3,7 kW som 11 kW, men däremot kan inte alla bilar ta emot den högre strömnivån.

Hur snabbt laddas bilen?

Även svaret på den här frågan landar i batteriets storlek eftersom det är helt avgörande för laddningskapacitet i elbilen. Har du en laddbox på 3,7 kW kommer du i regel att kunna ladda för två mil på en timmes laddning. Har du istället den högre strömstyrkan på 11 kW blir antalet mil per timme sex.

Kostnad för ström – att ladda en elbil

När du ”tankar” din miljöbil hemma kan du lättare kontrollera kostnaden för den ström som går åt för att ladda elbilen. I regel uppskattas strömförbrukningen på elbilar att ligga mellan 1 till 3 kWh per körd mil. Det ger en bränslekostnad från 1,5 kronor upp till 4,5 kronor per körd mil för en elbil. En traditionell bensinbil har istället en kostnad på över 10 kronor per mil, vilket tydligt visar förmånen med att köra elbil.

En laddbox hemma gör det möjligt att ladda effektivt med tillräckligt mycket ström till en rimlig kostnad. På natten är priset för ström billigare och därför kan du ladda elbilen under den tiden på dygnet.