En av de viktigaste faktorerna för elbilsköpare är hur långt bilen kan köra på en enda laddning. Detta beror på flera saker, som vilken bilmodell det rör sig om och vilken sorts elteknik som bilen är utrustad med. Om du väljer en renodlad elbil brukar det gå att köra cirka 30-50 mil när du laddat bilen, men en hybridbil kan ha en annan räckvidd baserat på andra faktorer.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Påverka hur långt du kan köra med din elbil

Du kan själv påverka hur långt du kan köra med elbilen när du laddat den. Att köra fort kräver mycket energi, vilket gör att räckvidden blir lägre. Om du kör i stadsmiljö brukar det vara möjligt att komma tio mil längre än om du kör bilen på en motorväg. Du kan maximera räckvidden genom att välja att istället för 90 Km/h köra i 80 km/h.

Även andra faktorer påverkar hur långt du kan köra med din elbil. När det är kallt ute brukar bilens räckvidd minska, men dagens elbilar är ofta utrustade med räckviddsmätare som gör det möjligt att se hur mycket laddning batteriet har kvar. Då vet du i realtid hur långt du kan köra tills du behöver ladda bilen igen.

Krävande klimatanläggning

Något många inte känner till är att bilens klimatanläggning, inklusive stolsvärme och luftkonditionering, också påverkar räckvidden. Övrig inredning som lampor och underhållningssystem har dock inte någon större påverkan på ditt batteri. Sänker du värmen med några grader kan du lättare få ut några kilometer mer på en laddning.

God framförhållning ökar räckvidden. Du kan undvika att accelerera bilen snabbt när du kör, och släppa på gasen i god tid före rödljus. På så vis kan du rulla mot stoppet och spara på batteriet. Planera gärna din rutt väl i förväg, motorn jobbar hårdare i uppförsbackar. En del elbilar har batteri som laddas automatiskt vid inbromsning.