Vägmärken betydelse? Det finns en uppsjö av vägmärken men det finns vissa som är viktigare än andra. Här kommer en kort beskrivning på några av Sveriges viktigaste vägmärken.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Stopplikt

Denna skylt är lätt att känna igen då den är röd med bokstäverna ”STOP”. Skylten betyder att du alltid ska stanna vid den heldragna linjen som är i anslutning till skylten. Du måste alltid stanna även om det inte är någon trafik på vägen. Bilen ska också stå helt stilla innan du kör iväg. Om du inte stannar kan du få körkortet indraget.

Väjningsplikt

Väjningsplikten betyder att du ska lämna företräde till den korsande trafiken. När du ser denna skylt är det läge att sänka hastigheten och hålla utkik efter bilar. Du behöver inte stanna om det är fritt fram. Dessa skyltar sitter till exempel vid rondeller och korsningar.

Huvudled

Huvudled talar om att du inte har väjningsplikt för andra bilar. De som vill köra in på huvudleden måste alltså vänta tills det är fritt fram. När huvudleden upphör bör du se ett slutmärke som talar om detta. Då ska du istället förhålla dig till högerregeln om det inte finns några andra skyltar.

Övergångsställe

När du ser skylten för övergångsställe är det viktigt att du saktar ner farten och ser om någon ska korsa vägen. Du som bilist ska lämna företräde till fotgängare. Det brukar även finnas vita streck i marken som visar att det är ett övergångsställe. Dock är det inte alltid så.

Förbud mot infart med fordon

Denna skylten är röd med ett gult streck. Det betyder att det är förbjudet för alla typer av fordon att köra in här. Vägen är alltså enkelriktad åt ett håll. På den andra sidan vägen brukar du se en blå skylt med en vit pil. Det är alltså skylten som säger att vägen är enkelriktad.