Kan man straffas med 0 1 promille alkohol i blodet? Det finns två olika gränser för rattfylleri i Sverige. Den första gränsen går vid 0,2 promille i blodet. Det kan du uppnå om du så bara dricker en halv lättöl. Gränsen för grov rattfylla går vid 1 promille. Självfallet ska du aldrig köra bil om du har druckit alkohol. Men hur ser det egentligen ut om det blir bara 0,1 promille på alkomätaren?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Du kan straffas även vid 0 1 promille alkohol i blodet

Lagen säger att du kan bli dömd för rattfylleri även om dina nivåer inte går upp till 0,2 promille. Om man gör bedömningen att du inte har framfört fordonet på ett betryggande sätt kan du fortfarande bli straffad. Du kan till exempel få böter eller bli av körkortet. Du kan även dömas om blodprovet visar att du har narkotika i blodet.

Samma regler gäller för grovt rattfylleri. Om du har orsakat en olycka kan du dömas för grov rattfylla även om du inte visar 1 promille på alkomätaren. Det är väldigt viktigt att komma ihåg.

Hur mycket är 0,2 promille?

Alla människor reagerar olika på alkohol och det går inte säga exakt när du kommer upp i 0,2 promille i blodet. Därför är det bäst att aldrig köra bil efter att du har druckit, även om det bara rör sig om en lättöl. Det är också bäst att låta bilen stå dagen efter om du har druckit lite mer. Du kan fortfarande få utslag på mätaren även om det passerat ett antal timmar.

Vad är straffet för rattfylleri?

Straffet för rattfylleri är antingen böter eller fängelse i upp till sex månader. Ditt körkort blir även spärrat i upp till 12 månader. Om det råder förvärrande omständigheter kan dock straffet bli värre. Det kan till exempel ske om du förorsakar en olycka.