Vad är ett reversibelt körfält? Ett reversibelt körfält är ett annat ord för ett vändbart körfält. Den vanliga förklaringen är att färdriktningen bestäms med hjälp av olika trafiksignaler. Men det kan vara svårt att veta vad det betyder i praktiken. Det går vi in lite närmare på här.

Därför finns reversibla körfält

Den stora fördelen med denna typ av körfält är att du kan anpassa körfälten för att passa trafikbelastningen. Det gör även att körningen blir mer hållbar. I många städer använder man det under rusningstrafik när det är högt tryck på vägarna. Många människor ska till och från jobbet samtidigt som bussarna går mycket tätare.

Så fungerar ett reversibelt körfält i praktiken

Normalt så gör man varje körfält lite smalare vilket leder till sänkt hastighet. Det kan vara allt mellan 50 kilometer i timmen till 100 kilometer i timmen på dessa vägar. Det beror helt på hur det ser ut i övrigt.

Något som är A och O med dessa vägar är att det tydliga vägmarkeringar. Som förare ska du lätt kunna se vart vägen börjar och slutar samt när det är förbjudet att svänga av. Det brukar finnas flera skyltar längst med vägen som visar hur du ska köra. Det kan även finnas tillfälliga hastighetsskyltar.

Förutsättningarna kan ändras beroende på tidpunkten

Om du kör på denna typ av väg kan det vara olika regler beroende på när under dagen du passerar. Du måste alltså vara uppmärksam på alla skyltar och andra markeringar som kan finnas längst med vägen.

Något som du också måste vara uppmärksam på är övergångsställen som finns vid denna typen av vägar. Det är inte alltid alla gångare har koll på att trafiken kommer åt olika håll, speciellt när det gäller barn. Då är det viktigt att du som bilist hjälper till och visar att du kommer.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vad innebär ett reserverat körfält?

Ett reserverat körfält, även känt som kollektivkörfält eller bussfil i folkmun. Är ett speciellt körfält som endast är tillåtet för vissa typer av fordon att använda. Vanligtvis är det till för fordon i linjetrafik, cyklister och förare av mopeder klass II, om inga särskilda tilläggstavlor anger något annat. Detta innebär att bara specifika trafikanter får använda dessa särskilda körfält.

Läs mer: Måste ett körfält vara markerat med vägmarkering?