I vilken situation gäller högerregeln? Är det någon trafikregel som är förvirrande för många så är det högerregeln. När är det egentligen som den gäller? Det enkla svaret är att den gäller i alla de korsningar där det inte finns några andra väjningsregler att förhålla sig till.

Då har de fordon som kommer från höger alltid rätt att köra först. Det är dock väldigt lätt att glömma bort högerregeln eftersom du inte har några skyltar som påminner dig.

Lär dig i vilken situation högerregeln gäller från start

Många trafikolyckor uppstår i en korsning där det råder oklarhet om vem som egentligen har företräde. Det är därför högerregeln uppstod från första början. Först bör du kolla om du kör på en huvudled eller inte.

Ser du någon form av väjningsmärke? Om inte så är det förmodligen högerregeln som gäller. Det är till exempel vanligt i bostadsområden och andra mindre gator.

Det är viktigt att du lär dig högerregeln redan från start. Därför är det viktigt att du börjar träna redan när du övningskör. Det är något som ska sitta i ryggmärgen med andra ord.

Dock får du inte ta för givet att alla trafikanter följer reglerna. Du måste alltid vara uppmärksam på vad andra gör och vara beredd att väja för oförutsedda händelser.

Det gäller även för cyklar och för enskilda vägar

Något som är viktigt att komma ihåg är att högerregeln även gäller när du kör på en enskild väg eller när du cyklar eller kör en moped. Det finns alltså ingen oskriven regel om att det största fordonet har förtur.

Var alltid uppmärksam efter skyltar

För att undvika misstag och missförstånd i trafiken är det bra att alltid vara uppmärksam på skyltar. Håll ögonen på vägen men var uppmärksam åt båda sidor. Då kan du snabbt bilda dig en uppfattning om vad som gäller.

Läs mer: gäller högerregeln inne på en parkeringsplats?

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring