Vad är bromssträcka? Bromssträcka är den totala sträckan det tar för dig från att du trampar på bromsen till att bilen står helt stilla. Bromssträcka ska inte förväxlas med stoppsträcka, där man även räknar in den tiden det tar för dig att reagera på att du måste bromsa.

Bromssträckan är mycket varierande beroende på hastighet du färdas i, vägunderlaget, kvalitet på däcken och på bromsarna samt fordonets vikt. Det går att räkna ut bromssträckan, men eftersom det är svårt att veta hur det exakta vägunderlaget ser ut bör uträkningarna endast ses som ungefärliga.

Lätt uträkning av bromssträcka

Om du vill få ett hum om hur lång bromssträcka du har vid en viss hastighet om du färdas på ett torrt väglag finns det en relativt lätt uträkning.

Ta bort nollan i hastigheten, multiplicera med samma siffra och multiplicera sedan igen med 0,4.

Exempel om du färdas 90 km/h:
9*9*0,4 = 32,4. Din bromssträcka är då alltså cirka 32 meter. Men här tar man alltså inte hänsyn till olika vägunderlag och bilens vikt utan man räknar med torrt väglag och normalt lastad personbil.

Formel som tar hänsyn till vägunderlaget

Vägunderlaget har en enormt stor påverkan på bromssträckan, din bromssträcka kan bli uppemot 10 gånger så lång om det är halt på vägen. Vill du därför göra en noggrannare uträkning bör du därför använda dig av en formel som tar hänsyn till vägunderlaget. Men även då bör det endast anses som en riktlinje eftersom det är svårt att veta det exakta friktionstalet.

Formeln ser ut enligt följande: s = v2 / (250*f)
f = friktionstalet (alltså vägunderlaget)
v = fordonets hastighet
s = bromssträckan

Eftersom det är mycket svårt att i förväg veta vad friktionstalet är brukar den här formeln snarare användas för att räkna ut exempelvis vilken hastighet ett fordon färdades i vid en olycka och liknande.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring