Miljövänliga alternativ till bensin- och dieseldrivna bilar blir alltmer eftertraktade i dagens samhälle med fokus på hållbarhet och minskade utsläpp. Elektriska bilar tar ganska givet täten i denna omställning, med renare drift och lågt utsläpp av koldioxid. Dessutom finns det även biogasbilar och hybridbilar som miljövänliga alternativ till traditionella förbränningsmotorer.

Vad är det mest miljövänliga alternativet till bensin- och dieseldrivna bilar?

Enligt Energimyndigheten är eldrift det mest gynnsamma alternativet för att minska utsläppen av växthusgaser. Nyligen har det varit livliga debatter om elbilar, då forskare har framhållit potentiella indirekta utsläpp vid tillverkning i länder med kolkraft.

En ny studie från ICCT – International Council on Clean Transportation – bekräftar dock att elbilar är renare än fordon med förbränningsmotorer genom hela sin livscykel.

Genom att sammanställa data från flera forskningsstudier har forskare vid ICCT kommit fram till intressanta resultat. Enligt deras analyser återbetalas den klimatpåverkan som uppstår vid tillverkningen av elbilens batteri inom ett till två år.

Dessutom visar studierna att trots att elbilen laddas med elektricitet som genereras från kol, så släpper den ändå ut mindre växthusgaser jämfört med en traditionell bensin- eller dieselbil enligt ICCT. Detta pekar på elbilens positiva bidrag till att minska utsläppen och främja hållbarhet.

Laddhybriden ger en räckvidd på eldrift upp till cirka tre till fyra mil (vissa modeller kan nå upp till tio mil), och därefter tar bensinmotorn över resten av resan. Det kan vara fördelaktigt för att undvika utsläpp i stadsmiljöer, men det är viktigt att ha tillgång till laddningsmöjligheter hemma, även om det inte kräver lika stora mängder el som en ren elbil.

Fordonsgas är ett utmärkt alternativ som ger låga utsläpp. Enligt beräkningar från Energimyndigheten är utsläppen faktiskt bara 44 gram per kilometer. Detta gör fordonsgas till en miljövänlig och hållbar lösning för att minska klimatpåverkan från transportsektorn.

När ska dieselbilar sluta säljas?

Enligt rapporter från SVT kommer det från och med år 2035 inte längre vara tillåtet att sälja nya bilar med förbränningsmotorer som drivs av bensin, diesel eller hybridteknik. Denna åtgärd är en del av en överenskommelse inom EU som syftar till att stoppa försäljningen av bilar med förbränningsmotorer och är en viktig del av EU:s ambitiösa klimatpaket som kallas Fit for 55.

Läs mer: Vilket bränsle påverkar växthuseffekten minst?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring