Får du köra om något fordon vid ett obevakat övergångsställe? Ett obevakat övergångsställe innebär att det inte finns några trafikljus eller polis som dirigerar trafiken.

På dessa obevakade övergångsställen har fordon alltid väjningsplikt mot de gående. Men vad gäller egentligen om du vill köra om vid ett obevakat övergångsställe? Finns det något fordon du kan köra förbi i ett sådant läge?

Kör inte om vid ett obevakat övergångsställe

Normalt så ska du inte köra om någon typ av fordon när du befinner dig vid ett obevakat övergångsställe. Det är alldeles för riskabelt då det snabbt kan dyka upp gående som har företräde. Det finns dock några få undantag som är bra att känna till.

Du får till exempel köra om ifall det är väldigt tät kö i båda körfälten. Du får även köra om ifall körfälten leder åt två olika håll. Det kan till exempel vara i samband med en korsning.

Var alltid vaksam

Även om det finns vissa undantag måste du alltid vara lite extra vaksam när du kör vid ett övergångsställe. Du måste alltid köra så långsamt att du kan stanna för gående och cyklister som kommer upp på övergångsstället.

En cyklist kan till exempel dyka upp väldigt fort utan att du får nys om det i ditt synfält.

Vänta gärna tills du har passerat övergångsstället

Även om det finns dessa undantag är det alltid bäst att vänta med en omkörning tills du har passerat övergångsstället. Det är ju ändå bara en kort passage som du måste förbi.

Eftersom övergångsställen normalt ligger i väldigt tätbebyggda områden så är det bra att vara uppmärksam. Du gör ändå en väldigt liten tidsvinst med en omkörning i detta läge.

Det finns inte heller någon regel att du med större fordon får köra om en cykel eller moped vid sidan av. Vid övergångsställen gäller alltid försiktighet.

Läs mer: Får man köra om på huvudled?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring