När får man köra med dubbdäck? Du får köra med dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april oavsett om vinterväglag råder eller inte. Utanför den tidsperioden får du endast köra med dubbdäck om vinterväglag råder eller förväntas råda.

Förbud mot dubbdäck på vissa platser

På vissa centrala gator i större städer är det förbud mot att ha dubbdäck året runt, alltså även under den tidsperiod då det i normalfallet är tillåtet. Anledningen till förbudet är att minska halten av skadliga partiklar i luften på områden och gator där många människor befinner sig.

Du behöver dock fortfarande ha vinterdäck på dessa gator under den tidsperiod det är krav på vinterdäck eller om vinterväglag råder. Men du behöver då använda dig av dubbfria vinterdäck. Undantag kan finnas för fordon som måste färdas på dessa gator av olika anledningar, och då utfärdas ett särskilt tillstånd.

Vad räknas som vinterväglag?

Med vinterväglag menar man att det finns snö, is, frost eller snömodd på någon del av vägbanan eller vägrenen. Om det exempelvis är vinterväglag på morgonen trots att det är efter den 15e april får du köra med dubbdäck även om det inte råder vinterväglag på eftermiddagen. Även när det förväntas vara vinterväglag får du köra med dubbdäck även utanför den annars tillåtna tidsperioden. Det kan exempelvis vara om vädervarningar om halt väglag har utfärdats.

Får man köra men dubbfria vinterdäck?

Dubbfria vinterdäck får du köra med året runt, även om det inte är rekommenderat. Dels sliter du på dina vinterdäck i onödan om du kör med dem även på sommaren, dels är de grövre och avger därför mer partiklar än vad sommardäck gör. Dubbfria vinterdäck avger dock mycket färre partiklar än vad dubbdäck gör, och börjar därför blir allt mer vanligare i exempelvis städer och på platser där väglaget vanligtvis inte är speciellt halt.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring