Parkera vid övergångsställe? De flesta är väl medvetna om att de ska vara extra försiktiga när de kör förbi ett övergångsställe. Ett övergångsställe betyder även att du som framför ett fordon ska väja för gångare.

Men vad gäller egentligen om du vill parkera vid ett övergångsställe? Det som du måste skilja på är om du ska parkera innan eller efter ett övergångsställe. Du får nämligen parkera direkt efter ett övergångsställe om det inte finns några förbudsskyltar.

Du får inte parkera innan ett övergångsställe

Den viktiga regeln gällande övergångsställen är att du inte får parkera innan. Det måste vara minst 10 meter fram till övergångsstället från din bil. Det är ganska självklart när man tänker på hur mycket en bil skymmer sikten om den står vid ett övergångsställe.

Andra förare som passerar måste kunna se eventuella fotgängare i god tid. Det här gäller alltså när det inte finns några andra skyltar i närheten.

Kolla även efter skyltar

Det räcker inte med att bara kolla så du inte står tillräckligt nära ett övergångsställe. Du måste även hålla utkik efter eventuella skyltar som talar om ifall du får parkera eller inte. Det kan till exempel finnas en skylt som säger att det råder parkeringsförbud under vissa dagar eller timmar.

Då måste du följa skyltens regler i första hand. Regeln om att du inte får stå närmare än 10 meter från ett övergångsställe gäller alltid.

Ta det försiktigt vid övergångsställen

Du bör alltid vara lite extra vaksam vid ett parkeringsställe oavsett om du ska parkera eller inte. Det kan dyka upp fotgängare eller cyklister med väldigt kort varsel. Därför bör du alltid sakna ner och ta det lugnt.

Om du står lagligt innan ett övergångsställe men ser att du skymmer sikten för andra kan det också vara bra att försöka hitta en annan parkeringsplats.

Läs mer: Hur nära en korsning får man parkera?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring