Hur nära en korsning får man parkera? I en korsning råder parkeringsförbud. Generellt sett får du inte heller parkera i närheten av en korsning, vare sig före eller efter korsningen. Exakt hur nära som är för nära varierar.

Parkering nära vägkorsning

Parkeringsförbud och stoppförbud gäller inom tio meter ifrån en vägkorsning, inklusive t-korsningar, från alla riktningar. Du får alltså inte parkera eller stanna mindre än tio meter före eller efter en vägkorsning.

Parkering nära järnvägskorsning

För järnvägskorsningar är reglerna hårdare än för vanliga vägkorsningar. Du får inte parkera inom trettio meter före eller efter en järnvägskorsning. Det är även förbjudet att stanna i en järnvägskorsning eller i en spårkorsning. En kommande järnvägskorsning signaleras med en trekantig varningsskylt med en bild på ett staket eller ett tåg, beroende på om det finns bommar eller ej.

Vad innebär parkeringsförbud?

Parkeringsförbud innebär att du bara får stanna till som fortast och släppa på eller av passagerare samt lasta på eller av gods. Du får också stanna om du är tvungen till det för att undvika någon fara. I alla andra fall räknas det som att du parkerat om du stannar, även om du inte stänger av motorn eller kliver ur bilen.

Måste du göra ett nödstopp där parkeringsförbud råder ska du varna andra förare med varningsblinkers och i vissa fall varningstriangel. Du bör parkera bilen så att den är så lite i vägen för andra bilar som möjligt, och flytta den så snart det går.

Parkeringsförbud signaleras med en röd cirkel med ett diagonalt streck tvärsöver mot en blå bakgrund. Läs mer om förbud att parkera.

Vad innebär stoppförbud?

Råder totalt stoppförbud får du inte stanna bilen alls. Enda undantaget är om du av någon anledning blir tvungen, på grund av fara i vägen eller omständigheter gällande trafikförhållandena.

Stoppförbud signaleras med en röd cirkel med två diagonala streck som bildar ett kryss över en blå bakgrund.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring