Idag är det vanligt att bilar inte är utrustade med aktiv fjädring, vilket innebär att bilen inte kan anpassa sig efter vägbanan och ge en jämn körupplevelse. Aktiv fjädring är förbehållet de mest avancerade och prestandaorienterade fordonen.

Men med tanke på den ständigt utvecklande innovationen inom fordonsindustrin och tillägget av fler funktioner till bilar, är det troligt att aktiv fjädring kommer att bli en allt vanligare funktion inom en snar framtid.

Vad är aktiv fjädring och vad gör den?

I en standard icke-aktiv fjädring reagerar stötdämparna och fjädrarna på gupp och gropar i vägen när hjulen träffar dem. Dessa komponenter är inte förberedda på vägfelen i förväg, utan snarare reagerar på dem i stunden. Däremot använder aktiva fjädringssystem en rad datorer och sensorer för att förbereda sig för vägfelen i förväg.

Aktiva fjädringssystem kan övervaka hjulens vertikala rörelse och förbereda sig på vägfelen med hjälp av sensorer som övervakar fjädringens rörelser, fordonsramen och det låsningsfria bromssystemet i realtid. Detta innebär att fjädringssystemet kan justera stötdämparna och fjädrarna i förväg för att minimera påverkan från gupp och gropar på vägen.

Det finns flera olika typer av aktiva fjädringssystem, men de flesta använder en kombination av magnetiska, hydrauliska eller pneumatiska komponenter för att justera fjädringssystemet i realtid.

Fördelarna med att ha en aktiv fjädring

Aktiva fjädringssystem kan erbjuda flera fördelar jämfört med traditionella, icke-aktiva fjädringssystem. En av de mest påtagliga fördelarna med aktiv fjädring är en mjukare körning, särskilt på tuffa vägar.

En annan fördel med aktiva fjädringssystem är att de eliminerar lutning vid hårda svängar eller kurvor. Detta sker eftersom fjädringssystemet anpassar sig och reagerar på bilens rörelser i realtid, vilket ger föraren en jämn och bekväm körupplevelse även vid höga hastigheter.

Aktiva fjädringssystem kan också justera körhöjden till en optimal nivå vid körning. Detta förbättrar bilens aerodynamik och stabilitet på vägen.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring